Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, prosim, pomozte mi upravit fciu :(
mam vypocitat obsah rotacnej plochy, kt. vznikne rotaciou krivky y=sin x okolo osi x, kde x je v hraniciach <0,pi>
vznikol mi integral podla vzorca 
kedze 
tak po uprave mam 
a neviem co s tym dalej.........:(:(:(
DAKUJEM ZA RADU
prepacte....len tu som sa sekol...
↑ 100metallica:
Pomôže substitúcia
.
tak uz to vobec neviem upravit :(
comu sa teda bude rovnat x?
nejde mi to uz do hlavy:(
fakt netusim uz...
ale dik, spytam sa niekoho, dufam, ze mi to vysvetlia, ale ani tu na intraku to nevedia...
prosim ta, ako potom bude vyzerat cela substitucia? ako z nej osamostatnim x-ko?
napiste treba, jak jste tu substituci udelal a co upravujete, jinak se moc daleko nedostaneme .....
ona totiz ta uprava neni moc tezka: hned po substituci vyjde 
ted bud metoda neurcitych koeficientu nebo substituce t=tan(u)
ano, urobil som substituciu...
cos x = t
-sin x dx = dt
hranice od -1 do 1
a potom integral 
ale co s tou hornou hranicou? cos pi je 0,998 ci to sa uz zaokruhluje na 1?
Neviem odkiaľ si zobral, že cos(pi) = 0,998 ale je to zle. Je to -1, čo je tabuľková hodnota - stredná škola. Odporúčam vypočítať najprv primitívnu a potom dosadiť pôvodné hranice, lebo by tam bolo veľa prevodov.
kalkulacka mi to povedala...
↑ 100metallica:
Tak to prosím urob za mňa a vezmi kladivo, udri, a vyhoď von. Nespoliehaj sa na "modernú" techniku a vsaď na svoj rozum.
↑ 100metallica:mozna misto kladiva prepnout na radiany?
neviem, ako dalej, mam
ale neviem, ako sa mam zbavit tej jednotky pod odmocninou...a neviem ani najst podobny priklad, ako je to riesene tam....a kalkulacku som nemal nastavenu na RAD takze preto mi to ukazovalo take hodnoty :(
mam aj teraz urobit dalsiu substituciu za 1+t ?
↑ 100metallica:
Keby si čítal príspevky tak uvidíš akú máš urobiť substitúciu. Viď ↑ kaja.marik:.
↑ 100metallica:
to minus pred integral nepatri,
krome te substituce s tangensem bz slo jeste t=sinh(u)
↑ agnusxx:Protože nechápe, že tečkou myslíš násobení. Dej mu tam * a pochopí, viz zde
Stránky: 1