Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Kitis:
Zdravím, je to originál zadání?
nerozumím tomuto v zápisu: f(xy), g(xy), a také tomu (jakou to má souvislost?): kde u = xy, v = y.
Je možné, že kolegům je to jasné, děkuji za případné vysvětlení.
↑ Kitis:
Originál zadání z učebnice? Nebo originální zadání opsané z tabule případně z papírku od kamaráda nebo nějakých internetových materiálů?
Taky mi totiž není jasné, proč tam třeba píšou co je u a v, když v té funkci žádné u ani v není.
↑ kaja(z_hajovny):
Právě že je to originál příklad ze skript...já právě chápu, jak se počítá parciální derivace složené funkce, ale tohle zadání mě překvapilo...
↑ Kitis:
takový přepis by se dal navrhnout snad:
h(u,v) = f(u)lnv+g(u) a představovat si, že ve funkci u je ještě v, ale smysl mi nějak uníká.
↑ Rumburak:
Příklad jsem přesně opsal ze skript. Dle mého, má se derivovat složená funkce z=F(x,y), tedy musí platit:
Zx = Zu Ux + Zv Vx
Zy = Zu Uy + Zv Vy
Treba bysme byli chytrejsi, kdyby se povedlo ten priklad oskenovat. A treba k tomu pridat i reseny priklad ze stejnych skript....
Stránky: 1