Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je při hodu kostkami pravděpodobnější součet 11 (jev A), nebo 12 (jev B) ???
-nějak mi pořád nejde vymyslet jak to správně spočítat, potřebuju postup počítání, předem moc děkuju.

Vypiš si variace, kterými požadovaných součtů dosáhneš. Když bude mít jev A víc variací, je pravděpodobnější.
Mimochodem je dost důležité, kolika kostkami házíme.
Pokud třemi tak tady to je:
P(A) = 27/216 = 12,5%
P(B) = 25/216 = 11.6%
Tyhle příklady nesnáším, nesmíš zapomenout na žádnou možnost.
6+4+1 6 možností
5+5+1 3
4+4+2 3
5+4+2 6
5+4+2 6
celkem: 27
6+5+1 6
6+4+2 6
6+3+3 3
4+4+4 1
5+5+2 3
5+4+3 6
4+4+3 3
celkem: 25
↑ wescoast:
no já nevím máš tam chyby který vidím i já a co su na matiku blbá.A u jedenáctky ti například chybí možnost že padne 3+3+5...
↑ HannyPfanny:
Tak v čem je problém když vidíš chyby?
↑ wescoast:
Pořád nevím jak to spočítat.Nechápu jak se příde na to že součet 6+4+1 je 6 možností a ty ostatní součty že jsou zase jiný počet možností (!!!) jak se na to příjde???? Já se moc omlouvám su prostě blbá :-(

Když máš 3 různé možnosti, máš možnost je uspořádat do šesti různých trojic. Když jsou dve stejné a jedno jiné, tak to tří trojic. Když jsou všechna stejná, tak je jen jedna možnost.
Jde o to, že to jsou stejné trojice, ale mohou padnou na různých kostkách.
↑ halogan:
takže výsledek je že ani jedna možnost není pravděpodobnější?Mě totiž vychází u 11 i u 12 stejný počet různých trojic....co to znamená?
↑ halogan:
Prosím nemůžeš mi to ňějak polopatě vypsat?Já už su v tom tak zamotaná že to vůbec nechápu a už su dost naštvaná :-( Vynásobit počtem? Takže šesti?Nebo třema?Čím vlastně?! Nezlob se na mě já neovládám vůbec logiku napiš mi to prosím ...:-(

Když máš vypsané všechny ty trojice, tak je procházej jednu po druhé a napiš si vedle nich, kolikrát lze 'použít'. Stejně jako wescoast výše. Pak tyto počty možností sečteš. (jak výše je 27 a 25). Jak zjistit počet možností můžeš dvěma způsoby. Buďto přes kombinační čísla, nebo si je třeba vypíšeš. Obecně stačí takto:
a b c lze napsat jako:
abc
acb
bac
bca
cab
cba
Tedy 6 možností pro 3 různé prvky.
a b b lze napsat jako
abb
bba
bab