Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
vedel by mi niekto ukazat ako sa to ma riesit? uz som zufaly
1, Mame 10 guliciek, 4 biele, 3 modre a 3 cervene. Pri prvom tahu sme vybrali jednu modru gulicku, ktoru sme medzi ostatne uz nevratili. Aka je pravdepodobnost ze pri druhom tahu vytiahneme cervenu gulicku?
2, Hadzeme kockou, podla toho ake cislo na kocke padne, tolko minci si zoberiem do ruky a zacnem hadzat mincami. Aka je pravdepodobnost ze padne trikrat lice (na minciach) ?
3, Mame 32 kariet (klasicke: 7, 8, 9, 10, hornik, dolnik, kral, eso), tj. 8 kariet po 4 farby. Vytiahneme nahodne 4 karty. Jav A bude, ze vo vybere budu prave 2 rovnake farby, jav B bude, ze karty budu mat iba cislne hodnoty. Su tieto javy nezavisle?
4. Majme spojitu nahodnu velicinu, funkcia f(x)= 1/2, ak je x z intervalu (-1,1), =0, ak je x z intervalu (-oo, -1)zjednotenie(1, oo), dalej
. Otazka: aku hustotu bude mat y? (napoveda bola, ze treba ist cez distribucnu funkciu)
za vsetky reakcie vopred vdaka
↑ martanko:
Já se, neptal kolik je V prvním tahu, ale PO prvním tahu. A neptal jsem se proto, že bych to nevěděl, ale proto aby sis uvědomil, že to je to co potřebuješ k určení dané pravděpodobnosti.
Proč by se měla nějak měnit? Prostě máš devět kuliček, z nich taháš jednu a ptáš se jaká je pravděpodobost že je červená. No a protože črvený jsou tři, tak ta pravděpodobnost je 3/9, ... neboli 1/3. To že předtim byla tažena modrá nás vůbec nezajímá.
a) kdybys to takhle napsal rovnou všechno, tak se tim ani nebudu zabývat, nejsem žádný automat, ale když už jsem začal, tak aspon pár slov.
2 a 3) je na podobném principu jako 1). Máš konečný počet možností, takže jde jen o to nějak (pěkně) si vyjádřit počet příznivých možností a počet všech možností.
4) Nevím co myslíš tím "jakou hustotu má y", tak jako tak tu funkci f(x) nepotřebuješ, protože ta y nijak neovlivní.
↑ Wotton:
tak hele, nikto ta nenuti aby si bol "automat"
2 a 3..na podobnom principe a konecny pocet moznosti :D staci to ida pekne vyjadirt :D :D :D
4, toto je zadanie, keby som to vedel vyriesit tak to sem nepisem!
prosim reagovat len tych co chcu pomoct! rady typu je to podobne ako toto staci ak si to pekne upravis lebo je konecny pocet moznosti...ked sa v 1. pripade jedna o stredoskolsku pravdepodobnost a 2+3 je o zavislosti javov a baysova formula ...to ma moc dopredu neposune :(
↑ martanko:
Zdravím, nepoznávám Tvůj způsob projevu - asi toho máš nějak moc a padá nervozita - jinak tomu nerozumím, promiň.
Zde máš seznam odkazu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=72341#p72341 zkus zatím projet. Kombinatorika není má silná stranká (tak to přenechám někomu jinému), ale distribuční funkci spojité veličiny mám celkem v oblibě. Ovšem zadání 4 nerozumím, bohužel. Je to originál zadání? Pokusím se to "přepsat " takto:
Je dána náhodná veličina X a jeji hustota pravděpodobnosti f(x)... Dále máme náhodnou veličinu Y, přičemž
, jakou hustotu pravděpodobnosti f(y) bude mít?
Snad tento přepis pomůže (nemám iluze, že někoho někam posunu - to je pro kolegu Wottona, pozdrav).
↑ martanko:
Rozumím, ale moje pomoc v tomto případě je slabá, zjistila jsem, že ani tu spojitou veličinu nezvladnu: představovala jsem, že 4. zadání by neměl byl problém - ale narazila jsem na jednu zaležitost, kterou bych chtěla konzultovat s kolegy, děkuji za případnou reakci.
Jak jsem rozluštila 4. zadání, tak pro náhodnou veličinu X platí: 
náhodná veličina Y je zadana předpisem
, hledáme hustotu pravděpodobnosti f(y).
A zde je můj "problém": jelikož x je na intervalu (-1, 1), y bude na intervalu (-1^4, 1^4), což je co? Tomu nerozumím, přesněj řečeno rozumím tomu tak, že takový interval nemám žádný, ovšem z intervalu, kde byla hustota pravděpodobnosti f(x) nulová, po umocnění dostávám interval (-oo, +oo).
Pro hledání hustoty pravděpodobnosti f(y) bych postupovala takto:
, zde
inverzní funkce atd., v tom bych problem neviděla, ale co mám dělat s intervalem? Na stejný problém bych narazila i kdybych to chtěla řešit přes distribuční funkci.
Skutečně hustota rozdělení f(y) vychází 0 na celém intervalu (-oo, +oo)?
Smysl mi to možna i dává, když si představím, jak vypadá původní rovnoměrné rozdělení ze zadání. Nebo jsem měla interval (-1, 1) rozdělit na dva intrevaly a počítat pouze na intervalu (0, 1) nebo ještě nějak jinak, má to nějakou spojitost, že
je sudá?
Za případné vysvětlení děkuji, ale vůbec to nehoří.
-------
....... o titulech někdy jindy, děkuji.
↑ martanko:
V pohodě, pokud jsem tě přehnaně provokoval, tak se taky omlouvám.
Problém ale je, že nepoznám, s čím máš u daného příkladu problém. Pokud ho nechci řešit rovnou celý, tak se pak může stát, že ti píšu zbytečnosti který jsou ti jasný.