Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Tychi: Děkuji za upozornění...
Avšak měl bych ještě jeden dotaz ohledně kombinatoriky...
Měl bych takovéto zadání:
Pro přirozená čísla dokažte vzorec:
Kombinatorika není zrovna můj "šálek kávy", nicméně šel jsem na to takto:
Definoval jsem si pevné a dal dohromady sumu .
Pak jsem se to pokusil ověřit z principu matematické indukce:
Chtěl bych se vás zeptat, zda je můj postup správný, nebo zda je to naprostá slátanina. Předem děkuji za případnou pomoc.
↑ Kein:To, co tu máš vyřešeno, je vlastně indukční krok. Ještě chybí základ indukce: ukázat platnost vztahu pro n=r.
Bonus: existuje i jiný postup. pokud si všimneme, že , tak se tvrzení dá dokázat přímo opakovaným užitím kombinatorické identity (tato identita se dobře pamatuje tak, že popisuje konstrukci Pascalova trojúhelníka).
↑ petrkovar: Děkuji za reakci :-)
Pokud jsem to pochopil dobře, je tedy můj postup správně - tedy to ověření indukčního předpokladu - pravda ten základ tam napsaný nemám.
add Bonus: S tou kombinatorikou nejsem ještě tak daleko, abych plně dokázal pochopit to znění, nicméně zítra se na to juknu a ještě na tý kombinatorice zapracuju.
↑ zdenek1: obrázek určitě pomůže... a existuje pro toto i formální definice?
↑ Kein:
1. Ověříme, že platí pro
platí
2. předpokládáme, že platí pro
3. Dokážeme, že platí pro
ale to je podle (4)
. A to jsme měli dokázat.
Když budeš chtít být úplně košer, nejdřív si dokážeš (4).
↑ zdenek1: Ještě jsem si všimnul, že v tom mém vzorci jsem měl při dokazování špatně proveden součet kombinačních čísel.
↑ petrkovar: Stane se
Každopádně bych vám chtěl ještě jednou poděkovat za pomoc při řešení.