Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jednoduse receno jde jen o to rozsirit cely zlomek o jmenovatel s opacnym znaminkem abych se zbavil odmocnici aneb dostat jmenovatel na vzorec a^2-b^2. Zbytek uz je mechanicky postup. Nahore v tom priklade je chyba, to minus ma byt v jmenovateli, ale to ti asi doslo.

↑ defcon: No u toho prvního vidíš, že máš ve jmenovateli odmocninu, což nechceš. Rozšíříš to tedy výrazem, aby si mohl využít vzoreček 
Tzn.
Rozšíříš (vynásobíš) to tedy výrazem
abys ohl ve jmenovateli použít výše zmínění vzoreček.

Jo, prostě když máš ve jmenovateli odmocninu, tak to vždy rozšiřuješ tak, aby si se jí zbavil.
Když máš třeba toto:
tak to rozšíříš tímto
,
. Když tam máš dvojčlen, tak se snažíš využít toho vzorečku.
Napíšu i ten druhý.
↑ defcon: 
↑ Honza Matika:
Jo to je věc názoru v tomto případě uznávám,
že rychlejší výpočet na kalkulačce bude ten tvůj.
↑ Honza Matika:
U toho druhého mi to už je jasné. Já neviděl ten vzorec. děkujiU prvního mi není jasné jak si přišel na těch 12+6ú3
ú = odmocnina . Dolejšek je jasný.
↑ Chrpa:
Máš ve druhém kroku nějak přeházená znaménka, zřejmě jen překlep, protože dál počítáš se správnými znaménky.
↑ Honza Matika:
Pokud se ti to zdá dlouhý, dá se to zrychlit

↑ defcon: 
↑ zdenek1: Jo ja vím, ale i to moje by se dalo zkrátit a nerozepisovat to. Ale promě je lepší výsledek ten můj, protože tam není zlomek. Ale každýho věc :-)