Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám zase jednu rovnici. Potřebuji poradit, spíše zkontrolovat.
Substituce
No jo, ale teď diskriminant nejde ani částečně odmocnit.. To mám ty kořeny normálně počítat s tou odmocninou?
↑ Honza Matika:spíš bych hledal, jestli není někde něco špatně přepsaného. Kombinační číslo nemůže vycházet jinak, než číslo přirozené
↑ marnes: No právě, proto mi to je divné. Chyba v zadání snad není (v hodině počítam tak rychle, že to ani po sobě někdy nepřečtu). Takže kdyby toto bylo správné zadání, tak je řešením co? x nemá řešení, protože není přirozené číslo?
↑ jelena: Zdravím, ani sem si nevšiml, že to učitel diktoval z Petákové :-)
substituce nemá řešení, není přirozené číslo. (Nebo se počítá i s mínusem?)
Takže y=15 vrátím se do substituce...
Takže jediným řešením je ??? Protože -5
???
↑ Honza Matika:
Te nemáš svoji vlastní sbírku Petákové? - to se musí napravit: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=1104#p1104 Ke sbírce je prohlížeč djvu, za poskytnutí všeho děkujeme Marianovi.
S ohledem na stanovisko kolegy halogana řekneme, že tobě půjčuji moji elektronickou verzi, neb jsem si také Petákovou koupila (2 vytisky, zůstal mi jen jeden ovšem).
↑ zdenek1: Děkuji za kontrolu.
↑ jelena: Petákovou mám, dokonce jsem se na ni ptal (i tak dík za elektronickou verzi, ale bude užitečnější v jiných rukou :-), nějak mi nenapadlo se kouknout na řešení. Ale raději jsem to sem napsal protože jsem si nebyl jist kdy mám určit, že to není přirozené číslo a počítat jen s kladným...
Edit: Jinak učitel měl nějakou starší béžovou knížku... Tak nevím jestli to byla Petáková. Snad nějaká starší verze?