Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím, nemůžu vypočítat tento příklad:
Přímé železniční trati svírající úhel o velikosti 115 stupňů spojte obloukem kružnice o poloměru 1200 m.
a/ Jak vzdálen bude střed oblouku od vrcholu úhlu?
b/ Jak velký bude oblouk?
c/ Jak velkou část trati oblouk nahradil?
Já si to totiž asi nedovedu dobře představit. Protože mně připadá, že střed oblouku od vrcholu úhlu je poloměr. Špatně to mám namalované a nevím jak na to. A když počítám oblouk podle vzorce
tak mně to nevychází
/nemůžu se zbavit toho otazníku ve vzorci a neumím napsat stupně/
Jestli budete tak hodní, tak mně, prosím, pomozte.

↑ leník 5:
a) tvá úvaha je OK
b) vzorec je OK jen dopočítat
c) V vrchol úhlu, A průsečík s jedním ramenem, B s druhým. Otázka se ptá, jaký je rozdíl mezi cestou z A do B přes V a cestou z A do B po oblouku
↑ leník 5:↑ marnes:.. já se přidám :
.jpg)
Napíšu výsledky z učebnice: a) 1422,83
b) 1361,36
c) 1528,97
Počítám to asi špatně nebo tomu nerozumím, protože podle mě, by to bylo a) délka poloměru, tj. 1200
b) oblouk 2407,33
c) rozdíl mezi cestou z A do B přes V a cestou z A do B po oblouku je:
2407,33 - 2400 = 7,33
nebo další možnost podle obrázku 2407,33- 2031,60= 375,73
Takže to mám špatně, protože výsledky z učebnice jsou jiné. Prosím vás, poraďte co s tím. Děkuji moc.
↑ leník 5:
Trochu mimo k latexu - máš tam napsáno \pí (dlouhé í). Napiš krátké a bude to OK

↑ leník 5:Tak v tom případě jsem špatně pochopil zadání, ale nevím jak jinak by to mělo vypadat. Jediné co mě napadá je, že by ten oblouk měl střed jinde, než tam, kde se tratě kříží, ale nikde o tom žádná zmínka! Fakt bych rád poradil a samotného by mě zajímalo řešení. Až ho bueš znát, dej vědět.
Hehe, ono to vyjde podle učebnice, ale ten oblouk se tam musí dát obráceně (tak aby na železniční trati nevznikly zlomy)!
Edit: Mimochodem, buď je to zadání opsáno z učebnice nepřesně, anebo mám výhrady k té učebnici.

↑ medvidek:Tak já mám špatnou představivost. Jak to tedy vypadá, aby tam nebyly zlomy. Děkuji
Body A a B jsou body styku oblouku s původní tratí. Koleje jsou TEČNOU kružnice - oblouku v bodech A a B.
Střed křivosti oblouku bude na ose úhlu AVB ve vzdálenosti 1422,83 m od vrcholu V (odpověď a)).
Bohužel nemám nyní čas to nakreslit a oskenovat.

↑ leník 5:
Obrázku rozumím, zlomy tam vidím stále, a pokud by neexistovaly výsledky, tak který by to byl oblouk? Pořád mi pro jednoznačné určení, kterým obloukem je to spojeno něco chybí. Ale to je jen takový dodatek, hlavně že to vyšlo.
Prosím vás, já s tím stejně nemůžu hnout. Když jsem vypočítala a) jak vzdálen bude střed oblouku od vrcholu úhlu, tak mně vyšlo 1417,6, ve výsledku
je 1422,83
b) jak velký bude oblouk? Tak mně vyšlo 2407, výsledek je 1361
c) jak velkou část trati oblouk nahradil? Nevím jakou část mám počítat
Prosím vás, pomůže mně s tím někdo hodný?

↑ leník 5:
Začneme a)
S- střed oblouku
K-místo křížení
A,B - body dotyku s tratí
SAKB=deltoid
úhel u A i B pravý - krutžnice se dotýká
SAK troj pracoúhlý
u K úhel 57,5
u S úhel 32,5
cos 32,5=1200/SK
SK=1200/cos(32,5)
SK=1422,83

↑ leník 5:
b) obvod o= 2pir=2pi.1200
oblouk l=(o/360).65=vychází

↑ leník 5:
c) AK=KB
tg 32,5=AK/1200
AK=1200.tg(32,5)
jakou část nahradí - označím P
P=2AK
↑ Ivana:
Jen dvě malé off-topic otázečky pro Ivanu:
1. (možná spíš pro Admina):
Když se vkládá skenovaný (nebo i jiný) obrázek do příspěvku, měl bych si hlídat jeho objem (kB), abych zbytečně nezatěžoval stránku, anebo si to pohlídá a zkomprimuje PunBB engine automaticky?
2. (vyrývavá :-))))
Neměly být ve vztahu
spíše Kelviny?
Zdravím a přeju hezký večer.
↑ medvidek: Zdravím :-)
1.Obrázek skenuji ve formátu jpg. Kreslím nebo píši černým nebo i jiným radši tmavším fixem. Žádnou velikost kB si nehlídám .
2.2. (vyrývavá :-)))) .... tomu nerozumím
3.
, tam jsou špatně udány jednotky , tam má být 57,5 ° . ( to jsem už byla myšlenkami někde ve fyzice ) .
Hezký den :-)