Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
(1) Uvazujme nahodnou permutaci
. Ukazte, ze
neni nahodna funkce.
(2) Uvazujme pseudonahodnou permutaci
. Ukazte, ze
je pseudonahodna funkce. Za jakych podminek tato funkce neni efektivne odlisitelna od funkce nahodne?
------
Bohuzel nemam k dispozici zadne presne definice pouzivanych pojmu. Myslim ale, ze nahodna permutace je i nahodnou funkci (
). Nahodnou funkci
chapu jako uniformni selekci z oboru hodnot, tj. prst. kazdeho vystupu je
. Tedy pro
mame jen
, tj.
.
XOR tuto pravdepodobnost IMHO zachovava, jen ji jeste trosku zprehazi ("fixni" permutace).
Nahodna permutace slozena s fixni permutaci je preci porad nahodna, ne?
Kdyz to rozeberu na pripady, tak to vypada zhruba takhle:
(a)
, pak 
(b)
, pak 
(c)
, pak 
(d)
, pak 
...tedy mame porad oba vystupy stejne pravdepodobne, coz je spor s tim, ze by to nemela byt nahodna funkce.
Moje otazky tedy zni nasledovne:
(1) kde je v moji uvaze nad problemem (1) chyba?
(2) jak by se resil ten druhy priklad? Pseudonahodnost chapu, ale presnou definici jsem nikde nenasel, a tudiz ani nejsem schopny podat jakykoliv uspokojujici dukaz, popr. nejak formulovat onu "efektivni odlisitelnost."
Predem diky za jakekoliv hinty ;-)

Problém vidím v chybějících definicích. Pro n=1 je
s pravděpodobností 1/2 rovno identitě (pak je f nulová) a s prvděpodobností 1/2 rovno cyklu (01) (pak je f(x)=1). Nikdy tak nedostaneme funkce f(x)=x ani f(x)=1-x, f(x) proto není náhodná funkce (aspoň ne v tom smyslu, že to může být každá funkce se stejnou pravděpodobností).
Nevim, jestli jsem tak nechapavy, ale ta diskuse moznych situaci pro n=1 mi prijde stejna, jako to moje (a),(b),(c),(d). Zaver mame ale oba jiny.
Jaktoze nedostanu f(x)=x ani f(x)=1-x? Vzdyt to jsou prece prave pripady (a),(c), resp. (b),(d), nebo se pletu?

↑ tmr:Jde o to, že to nejde rozbít na případy (a),(b),(c),(d). My si vybereme permutaci a protivník se nám snaží dokázat, že
není náhodná. Protivník se nás zeptá na f(0) a když mu to řekneme, ví, kolik je f(1). Tím dokázal, že nejde o náhodnou funkci.
Stránky: 1