Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2009 11:17

tmr
Zelenáč
Reputace:   

Nahodne a pseudonahodne funkce a permutace

(1) Uvazujme nahodnou permutaci $\pi:\,\{0,1\}^n \to \{0,1\}^n$. Ukazte, ze $f(x)=\pi(x)\oplus x$ neni nahodna funkce.

(2) Uvazujme pseudonahodnou permutaci $\epsilon_K(x):\,\{0,1\}^n \to \{0,1\}^n$. Ukazte, ze $E_K(x)=\epsilon_K(x)\oplus x$ je pseudonahodna funkce. Za jakych podminek tato funkce neni efektivne odlisitelna od funkce nahodne?
------

Bohuzel nemam k dispozici zadne presne definice pouzivanych pojmu. Myslim ale, ze nahodna permutace je i nahodnou funkci ($RP\subset RF$). Nahodnou funkci $f$ chapu jako uniformni selekci z oboru hodnot, tj. prst. kazdeho vystupu je $1/|Rng(f)|$. Tedy pro $n=1$ mame jen $\{0,1\}$, tj. $P[f(x)=0] = P[f(x)=1] = 1/2$.
XOR tuto pravdepodobnost IMHO zachovava, jen ji jeste trosku zprehazi ("fixni" permutace).
Nahodna permutace slozena s fixni permutaci je preci porad nahodna, ne?

Kdyz to rozeberu na pripady, tak to vypada zhruba takhle:
(a) $x = 1 \, \& \, \pi (x) = 1$, pak $f(x)=0$
(b) $x = 1 \, \& \, \pi (x) = 0$, pak $f(x)=1$
(c) $x = 0 \, \& \, \pi (x) = 0$, pak $f(x)=0$
(d) $x = 0 \, \& \, \pi (x) = 1$, pak $f(x)=1$

...tedy mame porad oba vystupy stejne pravdepodobne, coz je spor s tim, ze by to nemela byt nahodna funkce.

Moje otazky tedy zni nasledovne:
(1) kde je v moji uvaze nad problemem (1) chyba?
(2) jak by se resil ten druhy priklad? Pseudonahodnost chapu, ale presnou definici jsem nikde nenasel, a tudiz ani nejsem schopny podat jakykoliv uspokojujici dukaz, popr. nejak formulovat onu "efektivni odlisitelnost."

Predem diky za jakekoliv hinty ;-)

#2 05. 12. 2009 00:46

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Nahodne a pseudonahodne funkce a permutace

Problém vidím v chybějících definicích. Pro n=1 je $\pi$ s pravděpodobností 1/2 rovno identitě (pak je f nulová) a s prvděpodobností 1/2 rovno cyklu (01) (pak je f(x)=1). Nikdy tak nedostaneme funkce f(x)=x ani f(x)=1-x, f(x) proto není náhodná funkce (aspoň ne v tom smyslu, že to může být každá funkce se stejnou pravděpodobností).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 13. 12. 2009 14:08

tmr
Zelenáč
Reputace:   

Nevim, jestli jsem tak nechapavy, ale ta diskuse moznych situaci pro n=1 mi prijde stejna, jako to moje (a),(b),(c),(d). Zaver mame ale oba jiny.

Jaktoze nedostanu f(x)=x ani f(x)=1-x? Vzdyt to jsou prece prave pripady (a),(c), resp. (b),(d), nebo se pletu?

#4 13. 12. 2009 14:49

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ tmr:Jde o to, že to nejde rozbít na případy (a),(b),(c),(d). My si vybereme permutaci a protivník se nám snaží dokázat, že $f(x)=\pi(x)\oplus x$ není náhodná. Protivník se nás zeptá na f(0) a když mu to řekneme, ví, kolik je f(1). Tím dokázal, že nejde o náhodnou funkci.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 13. 12. 2009 23:52

tmr
Zelenáč
Reputace:   

To je fakt ;-) Dik za pomoc.

Zápatí