Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
S kamaradem jsme se hadali, jestli bude vybuch atomove bomby vetsi ve vesmiru nebo na zemi.Ja jsem toho nazoru ze ve vesmiru bude vybuch mensi, protoze do retezove reakce rozpadu jader pri vybuchu jsou zatazeny i atomy ve vzduchu, ne?Ve vesmiru je vakuum tudiz castic pro rozpad je min.Kdo ma teda pravdu?:D
Molekuly vzduchu jsou moc lehký na to, aby neutrony vylétávající z reakce způsobily rozpad jejich jader. Aspoň myslím...
No ze se uvolni vetsi energie celkove nez kdyz to bouchne na zemi:D Tak jakoze molekuly vzduchu jsou docela tezko rozpadatelne:D ale prece jich par vybouchnout musi, ne?:D neutron je neutron a kdyz sunda jadro...Nebude toho moc ale aspon neco
↑ H4UnT3R:
V první řadě mi není jasný, odkud by se ta energie navíc vzala. Jádra atomů lehčí než železo při rozpadu energii neuvolní, ale sežerou. Čili i kdyby ty neutrony měly dost velkou energii, což se mi teď nechce hledat, tak by atmosféra působila maximálně jako moderátor.
EDIT - chyba
↑ KennyMcCormick:
v tom případě by tedy v kosmu byl výbuch "větší" (když tam není žádný moderátor..)
↑ Doxxik:
Podíval jsem se na Wikipedii, a píše se tam, že čím hustší prostředí, tím silnější rázové vlny, poněvač prostředí absorbuje více energie, takže výbuch ve vzduchu bude přece jenom silnější než v kosmu.