Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 12. 2009 21:17

H4UnT3R
Zelenáč
Reputace:   

Vybuch atomove bomby

S kamaradem jsme se hadali, jestli bude vybuch atomove bomby vetsi ve vesmiru nebo na zemi.Ja jsem toho nazoru ze ve vesmiru bude vybuch mensi, protoze do retezove reakce rozpadu jader pri vybuchu jsou zatazeny i atomy ve vzduchu, ne?Ve vesmiru je vakuum tudiz castic pro rozpad je min.Kdo ma teda pravdu?:D

#2 20. 12. 2009 22:07

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Vybuch atomove bomby

Molekuly vzduchu jsou moc lehký na to, aby neutrony vylétávající z reakce způsobily rozpad jejich jader. Aspoň myslím...

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 20. 12. 2009 22:41

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Podle mě bys nám měl vysvětlit co myslíš tím "větší"..

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#4 21. 12. 2009 17:49

H4UnT3R
Zelenáč
Reputace:   

No ze se uvolni vetsi energie celkove nez kdyz to bouchne na zemi:D Tak jakoze molekuly vzduchu jsou docela tezko rozpadatelne:D ale prece jich par vybouchnout musi, ne?:D neutron je neutron a kdyz sunda jadro...Nebude toho moc ale aspon neco

#5 21. 12. 2009 18:01 — Editoval KennyMcCormick (21. 12. 2009 18:11)

KennyMcCormick

↑ H4UnT3R:
V první řadě mi není jasný, odkud by se ta energie navíc vzala. Jádra atomů lehčí než železo při rozpadu energii neuvolní, ale sežerou. Čili i kdyby ty neutrony měly dost velkou energii, což se mi teď nechce hledat, tak by atmosféra působila maximálně jako moderátor.

EDIT - chyba

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#6 21. 12. 2009 20:28

Doxxik
Reputace:   14 

↑ KennyMcCormick:
v tom případě by tedy v kosmu byl výbuch "větší" (když tam není žádný moderátor..)

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#7 21. 12. 2009 20:49 — Editoval KennyMcCormick (21. 12. 2009 20:49)

KennyMcCormick

↑ Doxxik:
Podíval jsem se na Wikipedii, a píše se tam, že čím hustší prostředí, tím silnější rázové vlny, poněvač prostředí absorbuje více energie, takže výbuch ve vzduchu bude přece jenom silnější než v kosmu.

Zápatí