Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
asi bych na to šel tak, že bych si spočítal odchylku zadané přímky od osy x (uprav do tvaru y = kx + q -> k = tg(alfa) -> alfa je ten úhel), pak bych si spočítal, jaké musí být k, aby byl úhel o 45° jiný (získám tedy 2 řešení)
získám tedy rovnici ve tvaru y = k_1 * x + q (kde k_1 známe, q neznáme)
mno a potřebuji zajistit, aby M ležel na dané přímce -> dosadíme jeho souřadnice do rovnice (za x a y) a spočítáme si q
pak opět sepíšeme rovnici + dosadíme za k_1 i za q
y = k_1 * x + q
(nakonec můžeme převést třeba na obecnou rovnici přímky..)
nezapomenout druhé řešení!
↑ Doxxik:
Lze také využit vztah pro směrnice jednotlivých přímek, na který se odkazuji v tomto tématu.
V kompletním rozboru řešení pokračujte, prosím, tady. Děkuji.
↑ sipsiz:
Tuto přímku ze zadání 4x-2y-1=0 převed na směrnicový tvar, tj. do zápisu y=k_1x+q_1. Odsud zjistiš jedno k_1 do vzorce pro tangens(45 stupňů).
Všechno dosadíš do vzorce a dopočteš k pro druhou přímku: y=k_2+q_2, po dosazení za x, y souřadnic bodu M dopočteš q_2.
Pokračuj, prosím.
n1 a n2 náleží vzorci, který vyjadřuje odchylku dvou (normálových) vektorů
(níže si za ně dosadil - to první jsou je vektor normálový přímky zadané, to druhé je normálový vektor přímky hledané ..)
edit: pro souřadnice vektoru musí platit, že x a y jsou na sobě závislé (tedy - zvětším-li x, zvětší se mi i y, ...). Zároveň víme, že na velikosti souřadnic vektoru nezáleží (důležité je zachovat mezi nimi charakteristický poměr..).. např vektor s = (12;9) = (4;3) = (8;6) = (40;30) atd..
toho využil kolega výše ↑ zdenek1: a jako y si zvolil hodnotu "1" a pro tuto hodnotu pro souřadnici y hledá příslušnou hodnotu pro souřadnici x, kterou si označil jako "k" -> vypočítáš-li k, máš obě souřadnice daného vektoru..)
"káčka" jsou x hodnoty normálového vektoru hledané přímky. Dosadíš jej (nejprv k1, pak k2 v druhém řešení) do obecné rovnice přímky (ax + by + c = 0; a = k, b = 1), následně dosadíš bod náležící dané přímce (M) a spočíáš "c"
mno co takhle vlastní návrh?
Nechtěla jsem narušovat průběh řešení - není to dobré, když se přeskakuje z jednoho postupu na jiný (zejména, když není jasné, jakou teoretickou základnu má autor dotazu) - tak jen odkaz na řešení přes směrnicový tvar přímek.
Pozdrav :-)
↑ Doxxik:
Krásně jsi mu to vysvětlil. Jen bych tě chtěl upozornit, že když jsem vypočítal , tak stačí dosadit do mé první rovnice a upravit. Žádné ani nic jiného už nemusím počítat. (A proto jsem taky použil tuto rovnici.)