Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, trochu jsem se asi zamotal do soustav lineárních rovnic.
U homogeních (rovnice se rovnají nule) mám buď triviální řešení (samé nuly) nebo nekonečně mnoho řešení, které řeším parametrem, ale nevím jak u nehomogeních. Buď mají jedno řešení (v matici mi vyjde v jednom řádku třeba 0 0 0 2 | 1 ) a zbytek dopočítám, nebo nemají řešení ale nevím co mám dělat, když mi vyjde v posledním řádku např. 0 0 2 1 | 3. Pak by to mělo být nekonečně mnoho řešení s nějakým parametrem a "jedno k tomu", kde jsem si za jednu neznámou zvolil. Jenomže já nevím, jak vybrat.
Konkrétní příklad:
matice
1 2 3 | 4
2 1 -1 | 3
3 3 2 | 7
Z toho mi vyšlo
1 2 3 | 4
0 -3 -7 | - 5
0 0 0 | 0
za z jsme si zvolil parametr t a vyšlo mi řešení t(5, -7, 3) a k tomu by mělo být ještě jedno, podle výsledků (2/3, 5/3, 0) ale mi vyšlo (4,-3,2) což sice odpovídá, když zpětně dosadím, ale není to ve výsledku a já nevím, jestli je to dobře. Proč je ve výsledu dosazená 0 za poslední. Jak poznám co mám dosadit nebo je to jedno?
(2/3,5/3,0)+t(5,-7,3)
(4,-3,2)+t(5,-7,3)
Tohle jsou dva ruzne zapisy teze primky. Takze oboji je spravne. Parametricke vyjadreni totiz neni dano jednoznacne.
Stránky: 1