Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím kolegy,
důkaz B-C podmínky, který mám v sešitě zapsaný z přednášky, mi přišel příliš zdlouhavý a nenázorný - oproti tomu, který mě samotného napadl. Místo důkazu B-C podmínka splněna => a_n konverguje provádím důkaz a_n diverguje => B-C podmínka porušena. Připomínám, že B-C podmínka vypadá následovně:
Negace je
Prosím o kontrolu:
Je-li a_n neomezená, pak je podmínka zřejmě porušena - zvolíme si epsilon jakékoliv, n třeba n_0 a díky neomezenosti určitě můžeme najít takové m, že
.
Pokud je a_n omezená, ale není konvergentní, pak má alespoň dva hromadné body, označím je X, Y, přičemž
. Zvolím
. Nechť
,
. Pro každé n_0 zvolím m, n tak, že
(můžu díky konvergenci) a analogicky
. Potom je
a
a podle volby epsilonu tedy dokonce
. Hotovo.
↑ Olin:
Keď sme mali dôkaz tejto vety, tak ma tiež napádali podobné riešenia. Dôkaz je skutočne zdĺhavý a spomínam si naň, že som ho nepochopil. V podstate vo svojom dôkaze rozoberáš vzdialenosti hromadných bodov cez podpostupnosti. Možno by si to vyžadovalo názor odborníka.
OT:
Tiež by som vrátil do pozornosti Řada (Děmidovič 2600). Riešenie je pekné, ale jednoduchšie som však nenašiel. Dokonca by ma nenapadlo ani uvažovať Stirlingov odhad.
na mff v matanalyze jsme si uvadeli obe implikace, pricemz ta prvni, tedy ta kterou si vymyslel je opravdu jednodussi a lepsi, ale trochu jsem se bal aby se me na to nezeptali na zkousce, tak jsem se naucil obe, v jarníkovi je ta tezsi implikace dobre vysvetlena, opravdu se to tam nejak resi pres lim inf a lim sup,
btw: jak jste se vyporadali s dukazem o n-té odmocnine?? pokud jste ji teda nekdo mel
Stránky: 1