Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
kdo má nekonečné řady "v malíčku", mohl by se mrknout na můj pokus. Potřebuji to mít ke zkoušce dobře, ale nemá mi to kdo zkontrolovat. Díky moc (pozor, je to soubor pdf a celkové velikosti 1,5MB).
Díky moc
Marek
raduzak.kvalitne.cz/VPMA.pdf
Postup jsem nekontrolovala, ale výsledky by měli být dobře.
Můžeš si to zkontrolovat třeba zde: http://www.wolframalpha.com zadej např. sum(abs(n/(n^2+1)), n = 1 .. infinity)
↑ gladiator01: Díky, výsledek jsem si tam samozřejmě kontroloval, ale postup tam z 90% zkontrolovat nejde. Z matematiky už jsem celkem vypadl, tak nevím, jestli mám správně limity, integrály, apod. Ale díky.
Marek
Ahoj , potřebovala bych něco malinko vysvětlit, protože sama na to nějak nemůžu přijít :-(
suma {n = 0} {oo} (-8)^n / n!
Máme zjistit zda číselná řada konverguje nebo diverguje a také zda konverguje absolutně.
A ještě bych se chtěla zeptat na návod k této otázce.
Kolik sčítanců této řady bychom museli sečíst, abychom získali součet s přesností na tři desetinná místa?
Tady je můj výtvor:
lim {n -> oo} (-8)^n+1 / (n + 1)! * n! / (-8)^n = (-8)^n+1 * n! / (n + 1)! (-8)^n - odtud teď prostě nevím nějak jak dál
Moc díky za vaši pomoc..
↑ 99:
Je něco nejasného na nápisu
TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ!
Pokud si nejste jisti, že Váš příspěvek navazuje na diskusi v tomto tématu, založte si prosím téma vlastní.