Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobré ráno, chtěl bych vás poprosit o malou radu. mám zadaný příklad: Napište rovnici kružnice, jejíž střed leží na přímce p:
a kružnice se dotýká osy x i osy y.
Šel jsem na to takto:
osa x má rovnici
a osa y 
z tohoto jsem si vyjádřil směrové vektory
, z toho normálové vektory
a 
dále jsem si vytvořil obecné rovnice obou:
a 
a vyřešil soustavu tří rovnic o třech neznámých

z toho mi vyšlo
a ![kopírovat do textarea $S[1;1]$](/mathtex/01/01a8dc57eb96772d27b5ca51178e47fb.gif)
pak jsem si vypočítal vzdálenost bodu S od bodu, kde se mi protla jedna z přímek s osou. vyšlo to 
výsledným řešením je:
Všechno by bylo asi v pořádku, ale v učebnici uvádí ještě druhé řešení
a to nevím, jak se k němu dopracovat. Pravděpodobně budu mít špatný postup, ale na lepší jsem zatím nepřišel.
Dále bych měl podobný příklad (prakticky stejný, jenom s jinými čísly) ale problém je v tom, že mi nevychází řešení tří rovnic o třech neznámých. Napište rovnici kružnice, jejíž střed leží na přímce p:
a kružnice se dotýká osy x i osy y.
opět jsem na to šel stejně. vyjádřil si směrový vektor, dále normálový, sestavil obecnou rovnici.

ovšem řešením této rovnice se dostanu k tomu, že
a to je jaksi nesmysl.
Děkuji za všechny vaše rady.
↑ Mathe:
Pokud se kružnice dotýká osy
i
její střed bude mít souřadnice
. Tento střed leží na přímce p:
. Takže stačí 4 krát dosadit a spočítat
(něco nebude mít řešení)
↑ Mathe:
Zdravím, postupovala bych trochu jinou cestou:
a) střed leží na přímce
, souřadnice středu jsou (m, n), platí
, odsud 
b) kružnice se dotyká os, dotekové body maji souřadnice: na ose y: (0, n), na ose x: (m, 0)
c) všechno dosadím do středového tvaru kružnice:
a vytvořím soustavu 3 rovnic:
pro bod na ose y
pro bod na ose x
Je to tak srozumitelné?
-----
Na Ivaniny obrázky ovšem nedosahuji :-)
EDIT: a na návrhy od Zdeňka (pozdrav :-) už vůbec ne - mám svůj návrh zlikvidovat? Děkuji :-)
↑ Ivana:
Ano, za obrázek děkuji, to mě opravdu nenapadlo takhle.
↑ zdenek1:
Mohl byste mi to ukázat trochu početně ? Alespoň jak sestavíte první rovnici. Mě se ten můj postup totiž pořád nějak nezdá.
Mám dosazovat do rovnice kružnice ?
? Co tedy mám dosadit za x a y ?
↑ zdenek1:
To já také optimista (spiš by někdo měl okomentovat postup ↑ Mathe:, proč to nevede k výsledku) - byl jsi přitomen, navržen a zvolen :-)
↑ zdenek1: Zdravím :-) , tak jak je uvedeno
jelena napsal(a):
To já také optimista (spiš by někdo měl okomentovat postup ↑ Mathe:, proč to nevede k výsledku) - byl jsi přitomen, navržen a zvolen :-)
.. připojuji se :-)
↑ Ivana:
V některých tématech to opravdu vypadá... (Vážené Moderátorstvo je, tuším, na horách, jinak by nás srovnalo a vyhnalo pracovat).
V prvním rámečku, myslím, že vypadlo "na druhou" - je to tak? Děkuji.
↑ Mathe:
Zdeňkův postup je více "elegantní" a na počet operací asi bude lepší (jen nejsem si jistá, jak bych ošetřila, že "něco nebude řešení" - že r má vycházet kladně?). Můj je takový standard.
Já v původním řešení nacházím problém asi v tomto místě, kterému příliš nerozumím:
Mathe napsal(a):
z tohoto jsem si vyjádřil směrové vektory
![]()
, z toho normálové vektory
a
dále jsem si vytvořil obecné rovnice obou:a
Rovnice kterých přímek mají být ty poslední dvě? Proč nás zrovna ty zajímají?
Ještě dodám jednu možnost řešení, která mně osobně přijde nejnázornější: jestliže se kružnice dotýká obou os soustavy souřadné, musí její střed ležet na jedné z os kvadrantů (na SŠ se to myslím učí v honosně nazvané části učiva množiny bodů dané vlastnosti - osa úhlu je množina středů všech kružnic, které se dotýkají obou ramen úhlu). Tedy musí střed kružnice ležet buď na přímce
, nebo na přímce
. Pak již jen vyřešíme příslušné soustavy rovnic, např.![kopírovat do textarea $y = x\nl x+3y-4 = 0\nl x_1 = 1,\, y_1 = 1\nl S_1 = [1;\, 1],\, r_1 = 1$](/mathtex/98/989a12f5b2494d7162bc0a6c54b781f2.gif)
![kopírovat do textarea $y = -x\nl x+3y-4 = 0\nl x_2 = -2,\, y_2 = 2\nl S_2 = [-2;\, 2],\, r_2 = 2$](/mathtex/a4/a42aced40ade2a609a3874378b6301d1.gif)
↑ medvidek:
Ano máte pravdu, už jsem to opravil
↑ Ivana: děkuji, Ivano :-)
↑ Olin: byla by to troufalost hodnotit Tvé výkony, děkuji za nejefektivnejší řešení (ovšem se změnou podpisu mám trochu problém - narušuješ mi souvislost myšlenek (pokud nějaká byla). Pozdrav :-)
Stránky: 1