Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Můžete mi prosím pomoct s následující limitou?
lim┬(x→0+)(1-e^(7x^2 ) )cotg^2 x
dostanu se do fáze, že ve jmenovateli je tg x * 1/cos^2x a dál nevím... měl bych z toho dostat sin x, ale nemůžu přijít na to, jak... díky za rady.
↑ spiderx:
Zdravím,
jak se používal v jednotlivých krocích l´Hospital - je to jasné? Po kroku, co máš vyznačeno červeně, za x dosazuji 0, čímž dostaváji cos(0)=1 na všech pozicích, kde je cosx (tedy i v tg(x)=sin(x)/cos(x)), pak už cos(x) úplně vynechali.
Osobně bych výraz vyznačený červeně bych přepsala jako , čímž dostanu 1 jako "převracenou" limitu ze sin (x)/x - viz pozoruhodné limity a jedničky na všech ostatních pozicích (po dosazení 0) - nechce se mi vypisovat. Může být?
↑ jelena:
Ahoj, no tak tohle už je jasné, takhle přepsanému už rozumím, děkuju za pomoc.
Akorát tenhle výraz je zase [0/0], takže opět l'Hospital a já bych asi nechal to cos^3(x) ve jmenovateli, to se bude líp derivovat, než součin tří funkcí v čitateli, ne?
Jen pořád nemůžu pobrat, jak je možné, že to cos^3(x) se vynechá v tom skenovaném výpočtu a už se s ním nepočítá....
↑ spiderx:
no pravě proto se mi to příliš nelibí, že cos(x) je vynechan ve scanu a navrhuji tuto úpravu:
orámovanou část jsem označila za "převrácenou" "pozoruhodnou limitu" a je to poslední krok (žádný další l'Hospital není) - stačí tak?
↑ spiderx: přepiš si to takto:
uz v poradku?
Nebo využij aritmetiky:
Nechť existuje a , pak platí
,
pokud je výraz vpravo definován.
Přepíšeš si pak limitu:
,
což je to stejné, jak navrhuje kolegyně, jen obecně. Stejně si pak můžeš převracet limitu typu (tan x)/x, x -> 0; (arcsin x)/x, x -> 0, ...
↑ halogan:
děkuji za doplnění - měla jsem za to, že převrácení u těchto limit je samozřejmost pravě v důsledku toho, že jsou to podíly.
Ale co je podstatné, v seznamu pozoruhodných některé pozoruhodné chybí, ovšem do vzorových se nedá nic přidávát, jen editovat - budu muset přiležitostně oslovit kolegu Lukáše.
↑ spiderx: děkuji za zprávu, kolega halogan bude jistě potěšen, když téma odfajfkneš jako vyřešené, děkuji.
Stránky: 1