Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kluk nese bednu o váze 12kg po schodech nahoru a musí dojít do 20poschodí(42m) a kluk váží 88kg...
Mám určit jakou práci je při tom nutné vykonat při doručení do 20poschodí; jakou celkovou práci vykoná kluk když to osobně doručí?
díky předem

↑ Ivana:
Díky tomu, že víme, že
, tak chudák kluk nemusí stoupat s balíkem rovnoměrně přímočaře (tj. s konstantní silou), ale klidně po libovolné trajektorii a přesto nemusíme počítat integrál
↑ onsmak:
Jinými slovy (pokud předchozímu vůbec nerozumíš): stačí použít vztah pro potenciální enertii
a vědět, že kluk musí vykonat práci, která se rovná změně potenciální energie.
Děkuji moc za vzorky i za přesunutí vyšlo mi že Ep=5040 J W=42 000J
A jěště mám uržit užitečnost práce k doručení bedny a jaká je práce zbytečná ...Jde vůbec něco takového vypočítat?

↑ onsmak:
Kde jsi vzal těch 5040J?
Rozdíl potenciálních energií (kluka včetně bedny) je
.
BrozekP napsal(a):
↑ onsmak:
Kde jsi vzal těch 5040J?
Rozdíl potenciálních energií (kluka včetně bedny) je.
Z mého zadání (1-jakou práci je nutne vykonat k doručení bedny a za 2. jakou celkovou praci vykona pri osobnim doruceni)
jsem asi blbě pochopil ,že práci kterou je nutno vykonat pro doručení bedny počítáme jen s hmotnosti balíku neboli Ep=12x10x42

↑ onsmak:
Aha. No těch 5040J bude užitečná práce a zbytek do 42000J neužitečná práce.
↑ onsmak:
Pavel už je offline, takže odpovím já. Jestli jsi to myslel tak, že práce potřebná k vynesení samotné bedny je 5040 J a k vynesení kluka s bednou 42 kJ, tak je to obojí dobře. Bohužel ale nebylo zřejmé, že počítáš oba ty případy (ono ani z toho původního zadání není moc poznat že to máš dělat), a navíc jsi to dost nešťastně označil ("Ep=5040J, W=42000J"), takže to vypadalo jako chyba, protože pro každý ten případ se Ep=W.
Pokud bys to psal dejme tomu do písemky, označil bych trochu líp co je co.
Edit: aha, tak jsem tu přece jen navíc - omlouvám se :-)