Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 01. 2010 11:14

Martinaaa
Reputace:   

Vzájemné polohy v jehlanu

Ahoj, můžete se mi prosím někdo podívat na tyto dva příklady ?

Je dán pravidelný čtyřboký jehlan ABCDV. Určete vzájemnou polohu :
a) přímek AX a BY, kde X je střed DV a Y je střed CV
b) rovin BVE a DFG, kde E je střed AD, F je střed BC a G je střed CV

Myslím si správně, že a) přímky jsou rovnoběžky
                                b) roviny jsou různoběžné ?

Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) Doxxik)

#2 03. 01. 2010 11:39

Oberon
Reputace:   

Re: Vzájemné polohy v jehlanu

↑ Martinaaa:
Bohužel se domnívám, že roviny jsou spíše rovnoběžné. Pokud uvažujeme že řez rozdělí jehlan ve středu strany a ve dvou bodech (vrcholu V a B) a poté tuto rovinu posuneme ze středu strany AD do bodu D, protne rovinu zaní stěny v jejím středu.  Tak je to i v zadání.

Naopak myslím, že o rovnoběžnosti přímek lze hovořit pouze pokud jsou roviny přímek v kterých se nacházejí na sebe rovnoběžné. Rovina ADV není rovnoběžná s rovinou BCV, myslím, že přímky jsou různoběžné.

#3 03. 01. 2010 11:41

Martinaaa
Reputace:   

↑ Oberon:Děkuji za odpověd. Mé doměnky nebyly správné. Děkuji za vysvětlení. Zkusím se v tom jehlanu lépe orientovat :-)

#4 03. 01. 2010 11:45

Oberon
Reputace:   

↑ Martinaaa:
Nemáte zač, mohu vám poradit metodu, kterou používám já, ale v učebnici se o ní nezmiňují. Zkuste se vždy podívat na stěny jehlanu z každého úhlu tak, aby se jeho stěny z vašeho úhlu staly trojuhelníky a poté ve dvou rozměrech posunujte  částmi řezové roviny v daných stěnách.

#5 03. 01. 2010 16:07

Martinaaa
Reputace:   

↑ Oberon:Děkuji za radu, pochopila jsem, že to řešíte posunem. Přesto budu potřebovat více praxe, protože např. u toho druhého příkladu s rovinami jsem neviděla, že by se vrchol V posunul do středu strany CV. Z mého náčtrku mi přišlo, že je každá rovina trochu jinak nakloněná.

Zápatí