Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém s touto úlohou:Do soutěže v košíkové bylo zapojeno 7 družstev ze 7 různých měst. Kolik zá-pasů bylo sehráno, když se hrálo v sídelním městě každého družstva?
Selským rozumem jsem došla k výsledku 36 zápasů, ale at použiji jakokoli metodu(kombinaci, variaci,...), tak mi to nevychází:-(
Asi chápu špatně to zadání.
Moc děkuju za pomoc.
↑ kikatko:
Nebude to
tedy 2 krát kombinace 2 třídy bez opakování ze 7 prvků?
Tedy variace druhé třídy bez opakování ze 7 prvků

Zdravím, můžu dotaz. Proč by to nemohla být kombinace
, vždyť tam nezáleží na pořadí prvků. Je jedno jestli bude hrát 1. s 2. nebo 2. s 1. Nebo ne?
Edit: Takle by to bylo v jednom městě. A vypočítat to pro všechny města
kde zase
Tedy 
↑ Stýv:Zadání není jednoznačné.
Pokud budou týmy hrát 7 zápasů celkem: tým 1 doma s týmem 2, tým 2 doma s týmem 3, tým 3 doma s týmem 4, atd. až tým 7 doma s týmem 1, tak toto uspořádání zápasů také odpovídá zadání.
Jinak, pokud by se jednalo o turnaj "každý s každým" a vždy jeden takový zápas doma a druhý u soupeře, tak bych na to šel přes variace bez opakování. Vybereme 2 týmy ze 7, první v uspořádané dvojici výběru variace bude "doma", druhý "venku".