Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Nonmatik:
A = 2
B = -1
C = 3
D = -1
v tom vynasobeni ti este chyba x^2 pri cisle 13
↑ Nonmatik:Pokud je diskriminant nulový, tak je to stejné jako by byl kladný. Jen pak je myslím kořen dvojnásobný, proto jeden zlomek bude mít A a druhý Bx
Např. 
EDIT.? Napsala jsem nesmysl samozřejmě..
↑ Tychi: To teda bohužel nebude. Má to být takto:
.
Obecně, ukázáno na příkladu (ve jmenovateli nebude nikdy nic jiného než mocniny lineárních a kvadratických (ireducibilních v
) reálných polynomů):
.
EDIT: A v tom vašem prvním příkladu vlastně není co řešit, protože už zadání "je parciální zlomek", tedy dopředu víme, že je
a
.
EDIT2: Když je diskriminant nula, je to něco jiného než když je kladný. Když je kladný, tak polynom není nerozložitelný v reálných číslech, takže najdeme dva různé kořeny a ve jmenovateli žádného parciálního zlomku nebude kvadratický polynom. Když je ale diskriminant nulový, pak máme násobný kořen a ve jmenovateli některého parciálního zlomku se objeví polynom vyššího než prvního stupně.
Poradí mi někdo jak dostanu výsledné hodnoty, když mám zadáno:
1=A+C
6=6A+B+6C+D
13=14A+3B+9C+6D
-3=15A+5B+9D
? Výsledek je, že A=-1,B=-3,D=3,C=2 , ale nemůžu na ně dojít...Když vynásobím vrchní *(-6) sečtu s tou pod ní, tak mi vyjde, že D=-B (což by odpovídalo 3=-3) , ale nedostanu se k hodnotám ikdyž jsem zkoušel vyjádřit A jako A=1-C. Jak je zjistím?
↑ Nonmatik:
Víš co je Gaussova eliminace? Najdi si to třeba tady na fóru a bude po problému.
↑ LukasM:Ano zhruba vím...používá se většinou u matic, kdy se řádek matice např. vynásobí hodnotou (obvykle s opačným znaménkem) a sečte se spodním řádkem matice....Tím se dá docílit nulového řádku. Ale nejde to nějak jinak? Popř jak? =)
↑ Nonmatik:
No, tak když se ti Gaussova eliminace nelíbí, tak si teda vyjádři z první rovnice A pomocí C. Navíc víš že B=-D. Když z těchhle dvou rovností dosadíš do třetí a čtvrté rovnice, vyjde ti soustava dvou rovnic pro dvě neznámé.