Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Potřeboval bych poradit, jak usměrnit 1. a 3. část odmocniny
jestli vynásobit
-4*ODMOCNINA(2)-i
nebo jen
4*ODMOCNINA(2)-i
u prvního
a u druhého vůbec nevím když vynásobím
ODMOCNINA(2)*(1+2i)
nebo napřed vynásobit ODMOCNINA(2)
2 roznásobit závorku a pakvynásobit číslem komplexně sdruženém
↑ Cheop: Hmmm... to jsi asi dosadil do nějakého kalkulátoru, že? Odmocniny budou v C čtyři.
EDIT: Ono to není ani tak těžké a krkolomné, jak to na první pohled vypadá...
.
Tedy slíbené čtvrté odmocniny:
,
,
,
a dokonce by se to i dalo dostat přesně zpět na algebraický tvar bez kalkulačky, protože stačí dvakrát rozpůlit sinus/kosinus 45 stupňů...

↑ musixx:
Jak vidíš tak já jsem vlastně zapomněl na 3 další řešení.
Ale Ty jsi je už uvedl.
Při převodu ale dostaneš zas druhé odmocniny z druhých odmocnin, čímž si moc nepomůžeš.
Tak toto prej není ono, má se to nějak řešit přes Moivreovu větu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Moivreova_v%C4%9Bta
jinak výsledek by byl lepší v radiánech.
Ne toto pořád není správně výraz pod odmocnicnou máte správně dokonce i počet řešení máte správně, ale neumíte používat Moivreovu větu. Nastudujte si ji a výsledek bych raději viděla v radiánech a ne ve stupnich.
To já ne, poslal jsem řešení od musixx a bylo mi řečeno viz výše
Rygy napsal(a):
...poslal jsem řešení od musixx a bylo mi řečeno 'toto pořád není správně výraz pod odmocnicnou máte správně dokonce i počet řešení máte správně, ale neumíte používat Moivreovu větu'
Nebudu se vyjadřovat nijak ofenzivně, ale pokud ti někdo řekl, že jsem špatně použil Moivreovu větu, tak se mýlí a klidně si to s ním vyříkám.
Stránky: 1