Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 01. 2010 16:09

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

integrály

Omlouvám se, ale ještě bych přece jen něco potřebovala, mám tady poslední dva integrály u kterých bych potřebovala trochu popostrčit..
první je (x^3)+3 / (x^3) + x dx a druhý (tg^2)x + (sin^3)x dx..doufám, že zádrhel bude opět tak malicherný jako v předchozích příkladech, předem děkuji za Váš čas:o)

• (téma jako vyřešené označil(a) Hanne)

#2 09. 01. 2010 16:47

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: integrály

$x^3 + \frac{3}{x^3} + x = x^3 + 3 x^{-3} + x$
Vše se zintegruje podle vzorce pro integrál mocninné funkce $\int x^n \mathrm{d}x = \frac{1}{n+1} x^{n+1} + C$

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 09. 01. 2010 17:00

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

no, moc nechápu, jak se k tomu výrazu došlo, ale zkusím o tom ještě popřemýšlet, původně jsem myslela, že se ze jmenovatele bude muset vytknout x, ale to by potom byl ve jmenovately polynom vyššího stupně, tak jsem to zkoušela dělit a vyšla z toho akorát pěkná sranda..ale děkuji!! Nikde ve skriptech ani na netu jsem podobný příklad nenašla, takže jsem se neměla ani čeho chytit, ještě jednou díky!!!

#4 09. 01. 2010 17:03 — Editoval jelena (09. 01. 2010 17:04)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Olin: Zdravím, Ty nemáš zájem o puntiky za luštění?

$\frac{x^3+3}{x^3+x}=\frac{x^3+x-x+3}{x^3+x}=1+\frac{-x+3}{x(x^2+1)}$ - je to Tvé zadání, Hanne?

(tg^2)x + (sin^3)x každý samostatně bych dělala takto:

tg^2(x) substituce tg(x)=t, x=arctg(t).

sin^3(x)=sin(x)*(1-cos^2(x))=sin(x)*(1-cos^2(x)) substituce cos(x)=t

doporučovala už jsem MAW?

EDIT - v posledním vzorce vypadlo 1-...

#5 09. 01. 2010 17:07

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

↑ jelena:
Také zdravím. Zadání luštím v případě, že nejsou žádné závorky, v tomto případě byly, a tak jsem se jimi řídil. Ostatně kolegyně upozorňovala, že to bude možná jen malicherný zádrhel, což mě utvrdilo v tom, že zadání je takto "snadné".

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#6 09. 01. 2010 17:10

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

Doporučovala, ale to je na mě asi vyšší level, nějak to nezvládám...
A ano, je to moje zadání, teď už to snad chápu!!!! Nevím, jak poděkovat za pomoc, bez Vás bych to nezvládla!:o) Děkuji!!!

#7 09. 01. 2010 17:17

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Kolegyně má ráda kružítka, užila si místní pobyt jakožto Rádio Jerevan, ráda se prochází Opavou a poslední dobou sbírá puntíky... vyber si :-)

#8 09. 01. 2010 17:21

jelena
Jelena

↑ Olin: dostanu puntík :-) Také se vyhybám luštění - ale když už byla obnovena soutěž...

Pro Hanne - není za co, jsme s Tebou a kolega Olin také - já se jen trochu ulevám od žehlení (tak soutěžím), což asi kolega nemusí :-)

U MAW asi bude také problém se zápisem (závorky)- napravo od okna, co zapisuješ zadání, je tlačítko, kde se ukáže, zda to máš zapsané dobře, případně nějaké chyby. Pokud narazíš na problém, tak to napíš sem i s časem, co jsi zadavala - v historii se dá dohledát a případně něco doporučit.

Ať se vede.

----
- v příspěvku o Opavě je literární dotaz - tak také soutěžte (úplně jednoduchý dotaz). O kružítku - vím, kde se na něho mohu dívat :-)

#9 09. 01. 2010 17:29

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

zelenáč je zelenáč, ale to víte, třeba se jednoho dne vypracuju a budu alespoň umět správně zapsat zadání:o( díky za trpělivost, přesedlávám na chemii..:o)

#10 09. 01. 2010 17:45

jelena
Jelena

↑ Hanne:

Určitě se vypracuješ. Chemie - tam jsme také s Tebou (ovšem teď budu pokračovat ve zkoumání koeficientu tření žehličky a různých textilních povrchů), ale případně se ptej - v samostatné sekci Ostatní.

Zápatí