Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Omlouvám se, ale ještě bych přece jen něco potřebovala, mám tady poslední dva integrály u kterých bych potřebovala trochu popostrčit..
první je (x^3)+3 / (x^3) + x dx a druhý (tg^2)x + (sin^3)x dx..doufám, že zádrhel bude opět tak malicherný jako v předchozích příkladech, předem děkuji za Váš čas:o)
no, moc nechápu, jak se k tomu výrazu došlo, ale zkusím o tom ještě popřemýšlet, původně jsem myslela, že se ze jmenovatele bude muset vytknout x, ale to by potom byl ve jmenovately polynom vyššího stupně, tak jsem to zkoušela dělit a vyšla z toho akorát pěkná sranda..ale děkuji!! Nikde ve skriptech ani na netu jsem podobný příklad nenašla, takže jsem se neměla ani čeho chytit, ještě jednou díky!!!
↑ Olin: Zdravím, Ty nemáš zájem o puntiky za luštění?
- je to Tvé zadání, Hanne?
(tg^2)x + (sin^3)x každý samostatně bych dělala takto:
tg^2(x) substituce tg(x)=t, x=arctg(t).
sin^3(x)=sin(x)*(1-cos^2(x))=sin(x)*(1-cos^2(x)) substituce cos(x)=t
doporučovala už jsem MAW?
EDIT - v posledním vzorce vypadlo 1-...
↑ jelena:
Také zdravím. Zadání luštím v případě, že nejsou žádné závorky, v tomto případě byly, a tak jsem se jimi řídil. Ostatně kolegyně upozorňovala, že to bude možná jen malicherný zádrhel, což mě utvrdilo v tom, že zadání je takto "snadné".

Kolegyně má ráda kružítka, užila si místní pobyt jakožto Rádio Jerevan, ráda se prochází Opavou a poslední dobou sbírá puntíky... vyber si :-)
↑ Olin: dostanu puntík :-) Také se vyhybám luštění - ale když už byla obnovena soutěž...
Pro Hanne - není za co, jsme s Tebou a kolega Olin také - já se jen trochu ulevám od žehlení (tak soutěžím), což asi kolega nemusí :-)
U MAW asi bude také problém se zápisem (závorky)- napravo od okna, co zapisuješ zadání, je tlačítko, kde se ukáže, zda to máš zapsané dobře, případně nějaké chyby. Pokud narazíš na problém, tak to napíš sem i s časem, co jsi zadavala - v historii se dá dohledát a případně něco doporučit.
Ať se vede.
----
- v příspěvku o Opavě je literární dotaz - tak také soutěžte (úplně jednoduchý dotaz). O kružítku - vím, kde se na něho mohu dívat :-)