Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 01. 2010 16:09

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

integrály

Omlouvám se, ale ještě bych přece jen něco potřebovala, mám tady poslední dva integrály u kterých bych potřebovala trochu popostrčit..
první je (x^3)+3 / (x^3) + x dx a druhý (tg^2)x + (sin^3)x dx..doufám, že zádrhel bude opět tak malicherný jako v předchozích příkladech, předem děkuji za Váš čas:o)

• (téma jako vyřešené označil(a) Hanne)

#2 09. 01. 2010 16:47

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: integrály

$x^3 + \frac{3}{x^3} + x = x^3 + 3 x^{-3} + x$
Vše se zintegruje podle vzorce pro integrál mocninné funkce $\int x^n \mathrm{d}x = \frac{1}{n+1} x^{n+1} + C$

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 09. 01. 2010 17:00

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

no, moc nechápu, jak se k tomu výrazu došlo, ale zkusím o tom ještě popřemýšlet, původně jsem myslela, že se ze jmenovatele bude muset vytknout x, ale to by potom byl ve jmenovately polynom vyššího stupně, tak jsem to zkoušela dělit a vyšla z toho akorát pěkná sranda..ale děkuji!! Nikde ve skriptech ani na netu jsem podobný příklad nenašla, takže jsem se neměla ani čeho chytit, ještě jednou díky!!!

#4 09. 01. 2010 17:03 — Editoval jelena (09. 01. 2010 17:04)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Olin: Zdravím, Ty nemáš zájem o puntiky za luštění?

$\frac{x^3+3}{x^3+x}=\frac{x^3+x-x+3}{x^3+x}=1+\frac{-x+3}{x(x^2+1)}$ - je to Tvé zadání, Hanne?

(tg^2)x + (sin^3)x každý samostatně bych dělala takto:

tg^2(x) substituce tg(x)=t, x=arctg(t).

sin^3(x)=sin(x)*(1-cos^2(x))=sin(x)*(1-cos^2(x)) substituce cos(x)=t

doporučovala už jsem MAW?

EDIT - v posledním vzorce vypadlo 1-...

#5 09. 01. 2010 17:07

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

↑ jelena:
Také zdravím. Zadání luštím v případě, že nejsou žádné závorky, v tomto případě byly, a tak jsem se jimi řídil. Ostatně kolegyně upozorňovala, že to bude možná jen malicherný zádrhel, což mě utvrdilo v tom, že zadání je takto "snadné".

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#6 09. 01. 2010 17:10

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

Doporučovala, ale to je na mě asi vyšší level, nějak to nezvládám...
A ano, je to moje zadání, teď už to snad chápu!!!! Nevím, jak poděkovat za pomoc, bez Vás bych to nezvládla!:o) Děkuji!!!

#7 09. 01. 2010 17:17

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Kolegyně má ráda kružítka, užila si místní pobyt jakožto Rádio Jerevan, ráda se prochází Opavou a poslední dobou sbírá puntíky... vyber si :-)

#8 09. 01. 2010 17:21

jelena
Jelena

↑ Olin: dostanu puntík :-) Také se vyhybám luštění - ale když už byla obnovena soutěž...

Pro Hanne - není za co, jsme s Tebou a kolega Olin také - já se jen trochu ulevám od žehlení (tak soutěžím), což asi kolega nemusí :-)

U MAW asi bude také problém se zápisem (závorky)- napravo od okna, co zapisuješ zadání, je tlačítko, kde se ukáže, zda to máš zapsané dobře, případně nějaké chyby. Pokud narazíš na problém, tak to napíš sem i s časem, co jsi zadavala - v historii se dá dohledát a případně něco doporučit.

Ať se vede.

----
- v příspěvku o Opavě je literární dotaz - tak také soutěžte (úplně jednoduchý dotaz). O kružítku - vím, kde se na něho mohu dívat :-)

#9 09. 01. 2010 17:29

Hanne
Zelenáč
Reputace:   

zelenáč je zelenáč, ale to víte, třeba se jednoho dne vypracuju a budu alespoň umět správně zapsat zadání:o( díky za trpělivost, přesedlávám na chemii..:o)

#10 09. 01. 2010 17:45

jelena
Jelena

↑ Hanne:

Určitě se vypracuješ. Chemie - tam jsme také s Tebou (ovšem teď budu pokračovat ve zkoumání koeficientu tření žehličky a různých textilních povrchů), ale případně se ptej - v samostatné sekci Ostatní.

Zápatí