f(a) je funkční hodnota v daném bodě, u tebe 
za f'(a) dosadíš první derivaci zase v bodě 
A když je problém už samotná derivace tak nevím, co poradit...u té první funkce ani nevím jak vypadá, to krát za arcustangentou tam určitě být nemá. Nejspíš to bude tohle, že? 
↑ igi:
dopoledne jsme spolu derivovali pomocí strojů, 1. derivaci arctg máš (použiješ již ten upravený zápis (trochu řádků dolů - Alternate form) a opět derivuješ. Dosazování x_0 (nebo a v odkazu od ↑ Tychi: také si překontroluješ v WolframAlpha.
Potřebuješ derivace (1, 2), hodnoty těchto derivací v zadaných bodech a sestavíš polynom dle odkazu.
↑ igi:
Asi neúplně rozumím dotazu "pokud mám fci inverzní tak jak zjistím kde je prostá ?" - pokud mám funkci, tak k ni inverzní hledám pouze na intervalu, kde je původní funkce prostá. Jelikož pak takové 2 funkce jsou si inverzní navzájem, tak obě jsou prosté. Předpoklad "prostá" musí být splněn u "vychozí funkce", ke které se hledá inverzní.
Možna bude lepší, když sem umístiš celé zadání. Děkuji.
↑ jelena: no já jsem to napsal blbě sedím už u matiky 8 hodin. to zadání je vlastně to z čeho jsem dělal ten taylorův polynom.
y=ln(1/2-x^2)
x=ln(1/2-y^2)
inverzní fce: sqrt(1/2-e^x)
y=1/2arctan1/(1+x^2)
x=1/2arctan1/(1+y^2)
inverzní fce: sqrt(-1+1/(tg2x))
no a teď jak to poznám ?
Igi v tych skriptak na strane 166 tam mas postup ako sa to robi je to celkom primitivne ;) a ved to mas len 2heho radu, 2 krat zderivujes dosadis tam bod v ktorom to pocitas a napises do vzorca nic komplikovane
↑ thebastard: jj ten polynom ten už jsem zrobil. teď mám problém s tou fcí prostou jak jsem psal.
↑ thebastard: prosím, Taylora už kolega má, teď řeší inverzní funkce. OK?
↑ igi: u původně zadané funkce posoudiš, zda je sudá nebo lichá. Pokud je lichá, tak je prostá na celém def. oboru (trochu polopaticky a zjednodušeně).
Pokud je sudá (což máme pro 1. zadání i pro 2. zadání - je to tak?) pak vezmeš pouze čast def. oboru - kde je skutečně prostá (například pro 1. zadání je to od 0 do
a na této části sestaviš inverzní. Má vycházet, že obor hodnot původní = def. obor inverzní a naopak.
Stačí tak?
KLIKNI SEM
Z prednasky z prveho rocniku ;)
↑ igi:
Úkolem je sestavit funkci inverzni k zadané: y=ln(1/2-x^2) a ověřit, že sestavena inverzní funkce je prostá - tak?
napiší: zadaná funkce není prostá na celém def. oboru (ten stanovený maš, předpokládám), ověření můžeš provést přes ověření sudosti nebo dle postupu, jak ukazuje kolega. Jelikož v zadání je x^2 najdeme různé hodnoty x (x a -x), pro které bude úplně stejný zápis funkce. Z toho odvodíme, že není prostá.
Ovšem je prostá například na intervalu od <0,
) a na tomto intervalu je funkce inverzní k zadané:
.
U hotové inverzní opět prokážeš, že je prostá (tá už bude, protože jinak bychom ji nevytvořili, pokud bychom nesplnili podmínku) - opět dle vzoru od kolegy.
Možná se jen nějak nerozumíme, co setyče zadání. To bude v pořádku nakonec.
---
já nestuduji nic, já žehlím košile :-)
před sestavením inverzní funkce je potřeba splnit nutné podmínky - jak popisuji. Když už máš sestaveno, tak jen prokáž, že je prostá - dle vzoru od kolegy:
x_1, x_2 budeš dosazovat do tohoto zadání
a jednoznačně musí být 
Nesmí vzniknout žádné "dvoučtení" (třeba sudá mocnina do které mohu dát různá x: x, -x a výsledek je pořád stejný - jak bylo v původní funkce). Už v pořádku?