Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Abychom urcili tato komplexni cisla, musime urcit jeho absolutni hodnotu a argument.
Absolutni hodnota te ctvrte dmocniny je ctvrta odmocnina z absolutni hodnoty, tj. 2.
Argument ctvrte odmocniny je jedna ctvrtina argumentu --- (2kP)/4=kP/2, a protoze argumenty lisici se o 2nP splyvaji,
pripaji v uvahu jen 0, P/2, P, 3P/2, ktere pri absolutni hodnote 2 odpovidaji postupne cislum
2, 2i, -2, -2i (tato cisla jsou tedy hledanymi odmocninami). Doporucuji precist
http://cs.wikipedia.org/wiki/Moivreova_v%C4%9Bta
pripadne
http://matematika.havrlant.net/komplexn … iometricky
Pekny den :)
ahojky, mám takovej problém, hlásím se na vše a z matikou docela bojuji. Potřebovala bych vyřešit tento příklad: Reálná část komplexního čísla 1/z, kde z = 1+ 2i, je rovna jakýmu číslu? děkuju mco za info. a Btw.kdyby tu byl fakt nědko moc dobrej v matice, mohl by mi pomoct s dalšími příklady. moc děkuju Bára
Jde o standardni postup. Vezmu 1/(1+2i) a rozsirim to zlomkem (1-2i)/(1-2i). Potom po vynasobeni vyjde (1-2i)/(1+4) takze realna cast je 1/5
Jestli chces, s nekolika malo priklady ti muzu pomoct, nekolik lidi, co studujou VSE uz jsem doucoval, ale tech prikladu zas nesmi byt mnoho, protoze prece jenom je zkouskove a casu je pomalu:-)
Prvni je kvadraticke funkce, dalsi dve jsou kvadraticke rovnice. Pruseciky se obecne spocitaji tak, ze dosadis y=0 a podle vzorce pro reseni kvadratickych rovnic dopocitas koreny. Nejjednodussi zpusob jak najit vrchol paraboly (nebot prave ta je grafem kvadraticke funkce) je polozit jeji derivaci rovnu nule a vypocitat x. Pokud neni derivovani tvoje silna stranka, da se pouzit elementarnejsi, nicmene komplikovanejsi postup, kde se kvadraticka rovnice ax^2 + bx + c = 0 upravi do tvaru y - n = a(x - m)^2, kde [m, n] jsou potom souradnice vrcholu. Zkusim tady ukazat postup, jak se to udela v konkretnim pripade:
Spoctete vrchol paraboly y=3x^2 + 6x + 12
Ted zacnu s upravami
3x^2 + 6x + 12 = 3(x^2 + 2x + 4) = 3[(x + 1)^2 + 3] = 3(x + 1)^2 + 9
takze mne vyjde y = 3(x + 1)^2 + 9 nebo-li y - 9 = 3(x + 1)^2, cili vrchol paraboly ma souradnice [9, -1].
Mozna to na prvni pohled nevypada uplne jednoduse ale pro trose zamysleni to snadno pochopis.
Ted konkretni priklady
Priklad 1:
upravim: 0=2(x^2 - 4) coz je 0=(x+2)(x-2), takze pruseciky jsou -2 a 2. Vrchol je [0, -8] podle vzorecku y - n = a(x - m)^2, ktery sem uz psal vyse.
Priklad 2:
Jde o kvadratickou rovnici, akorat se to musi upravit na nejaky hezci tvar (ax^2 + bx + c = 0) a vyresit. POZOR ze neni definovana pro x=3 a x=5, takze pokud to jsou zaroven koreny te rovnice, co ti vyjde po uprave, tak to zadne pruseciky nema.
Priklad 3:
Proste se to upravi na ten standardni tvar (ax^2 + bx + c = 0) a vyresi podle vzorecku. Pohoda...
Ahoj chtěl jsem se zeptat jak vypočítam tenhle příklad nutně to potřebuju tak se na to mrkněte děkuju. Zejtra má s toho zkoušku a sorry že to písu slovama ale nevim jak se dělaj odmocniny....2 krat 2 odmocnina T + i krat 2 krat 2 odmocnina T, to cely je v 3 odmocnine

Jesli ti dobře rozumím, tak počítáme
.
V těchto úpravách jsem použil standardní vzorce pro odmocniny a exponenciální tvar komplexního čísla, (2+2i lze zapsat jako
).
Nyní je třeba vypočítat hodnoty
pro různá k. Pro k=0 je to
, pro k=1
,
pro k=2
,
Dosazením a drobnou úpravou získáme výsledky. Doporučuji přečíst článek o Moivreově větě odkazovaný výše.
No tady se pocita absolutni hodnota komplexniho cisla. Absolutni hodnota komplexniho cisla a + bi se spocte jeko sqr(a^2+b^2). Cli v tvem pripade
c=sqr(49+16) = sqr(65)
d=sqr(25+36) = sqr(61)
Ted uz je jasne, ze odmocnine za 61 je mensi nez odmocnina z 65

umocňované číslo zapíšeme v goniometrickém tvaru jako
Z Moivreovy věty (viz např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Moivreova_v%C4%9Bta ) pak
.
matika napsal(a):
Ahoj, potřebuju poradit...
Rozhodně ti zde může být porazeno.
a) 
b) 
c) 
Ale nevím, jak ti pomohou pouhé výsledky bez postupu.
Vysvětlení celé problematiky goniometrického tvaru komplexního čísla není rozhodně nic složitého - jen zdlouhavého a podle mě by to komunikace přes forum dosti komplikovala. Řekl bych, že tady mají učivo zpracováno celkem hezky. Pokud bude něco nejasného, stačí napsat.