Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2010 12:12

Fangorn
Zelenáč
Reputace:   

Tekuté krystaly

Zdravím, potřeboval bych do seminárky příklad na téma tekuté krystaly. Problém je, že jsem se s tímto tématem zatím moc nesetkal, takže bych uvítal jakoukoli pomoc, ať už konkrétní příklad, odkaz na skripta apod.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 09. 01. 2010 22:00 — Editoval Reshi (09. 01. 2010 22:01)

Reshi
Reputace:   

Re: Tekuté krystaly

typickym prikladom na pouzitie tekuteho krystalu, pokial pouzivas LCD monitror mas priamo pred sebou :) (angl. LCD = liquid crystal display). Viac ak by si chcel zdroj do seminarky najdes tu http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal  samozrejme ak nevadi anglictina ak by vadila poohliadnem sa  este po nejakych slovenskych spolahlivych strankach alebo ked tak by som nenasiel napis ti prelozim hento co je tam daco :) hentu vec som cital a je to tam okej vysvetlene

#3 09. 01. 2010 22:43

Fangorn
Zelenáč
Reputace:   

Displej znám, ale díky;) Nenapsal jsem to tam úplně jasně, neměl jsem na mysli konkrétní využití, ale početní příklad.

#4 10. 01. 2010 15:03

Reshi
Reputace:   

ahaaa:) hmm tak s tym zovseobecnenim to veru neviem :)

#5 10. 01. 2010 16:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Fangorn:

Zdravím,

zjistila jsem, že problém tekutých krystalů jsem nějak nesledovala. Pokud pomůže pro orientaci:
Fyzika tekutých krystalů - omezený náhled a stejná kniha v překladu do ruštiny (ve formatu djvu). Pokud si něco vybereš a budeš potřebovat pracovní "zběžný" překlad (do 2 str. maximálně), tak dej vědet tady.

V jakém směru má být početní příklad? Děkuji.

#6 17. 01. 2010 16:53

Ishy
Zelenáč
Reputace:   

Potřebovali bychom jaký koliv řešený příklad na tekutý krystal. Prošel jsem snad celý web a krom pár nepoužitelných vzorečků jsem na nic nenarazil. Prosím jestli něco máte dejte vědět dík.

#7 17. 01. 2010 19:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Ishy:

Zdravím,

pochybuji, že vám s kolegou Fangornem někdo rozumí, co chcete - pokud jste našli "nějaké" vzorce, tak jednu z promenných ve vzorci považujte za neznamou, vhodně naformulujte (motivačně) text úlohy a vytvořte "řešený přiklad".

Zatím není jasné, zda studujete optické, elektrické vlastnosti těkutých krystalů nebo vás zajimá spotřeba těkutého krystalu při jisté oblibené aktivitě.

K odkazům (ruská kniha je velmi podrobna a má hodně vzorců) ještě přidám tento materiál - na strance 21 je přiklad výpočtu poklesu napěti na vrstvě. Pokud z toho opíšete vzorce, tak vám mohu doplnit text, co je mezi vzorci. Je to v kapitole Elektrické, optické vlastnosti (ale samotné problematice nerozumím, jen překladu).

Ať se vede.

Zápatí