Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych do seminárky příklad na téma tekuté krystaly. Problém je, že jsem se s tímto tématem zatím moc nesetkal, takže bych uvítal jakoukoli pomoc, ať už konkrétní příklad, odkaz na skripta apod.
typickym prikladom na pouzitie tekuteho krystalu, pokial pouzivas LCD monitror mas priamo pred sebou :) (angl. LCD = liquid crystal display). Viac ak by si chcel zdroj do seminarky najdes tu http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal samozrejme ak nevadi anglictina ak by vadila poohliadnem sa este po nejakych slovenskych spolahlivych strankach alebo ked tak by som nenasiel napis ti prelozim hento co je tam daco :) hentu vec som cital a je to tam okej vysvetlene
↑ Fangorn:
Zdravím,
zjistila jsem, že problém tekutých krystalů jsem nějak nesledovala. Pokud pomůže pro orientaci:
Fyzika tekutých krystalů - omezený náhled a stejná kniha v překladu do ruštiny (ve formatu djvu). Pokud si něco vybereš a budeš potřebovat pracovní "zběžný" překlad (do 2 str. maximálně), tak dej vědet tady.
V jakém směru má být početní příklad? Děkuji.
↑ Ishy:
Zdravím,
pochybuji, že vám s kolegou Fangornem někdo rozumí, co chcete - pokud jste našli "nějaké" vzorce, tak jednu z promenných ve vzorci považujte za neznamou, vhodně naformulujte (motivačně) text úlohy a vytvořte "řešený přiklad".
Zatím není jasné, zda studujete optické, elektrické vlastnosti těkutých krystalů nebo vás zajimá spotřeba těkutého krystalu při jisté oblibené aktivitě.
K odkazům (ruská kniha je velmi podrobna a má hodně vzorců) ještě přidám tento materiál - na strance 21 je přiklad výpočtu poklesu napěti na vrstvě. Pokud z toho opíšete vzorce, tak vám mohu doplnit text, co je mezi vzorci. Je to v kapitole Elektrické, optické vlastnosti (ale samotné problematice nerozumím, jen překladu).
Ať se vede.