Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
..na skuske sme mali tento priklad, ani som si neskrtla..
Zadanie: Spojita dvojrozmerna nahodna premenna [X,Y] ma hustotu pravdepodobnosti f(x,y)=\frac12*e^-y v oblasti M={[x,y]; y<=\left x \right}. Vypocitajte disperziu nahodnej premennej.
prosim Vas o pomoc
v oblasti M={[x,y]; y<=absolutna hodnota x}
nakreslila som si graf IxI a tym som skoncila som, aach..
vzorce....hm...to je fajn moc diky:):):)
a co s tou oblastou? ako to zabezpecit tak, aby sa to pocitalo prave pre danu oblast??
obavam sa, ze prave urcit horne a dolne hranice v integraloch bude moj najvacsi problem, bez toho sa dalej neda nic spocitat, vobec tomu nerozumiem, existuje 'nieco', kde sa o tom docitam viac? mozno sa jedna len o nieco zo stredoskolskej latky..., ja to tam (zo zadania) nevidim..., ak tomu rozumiete, prosim o podrobnejsie vysvetlenie a mimoriadne vdacna budem aj pre pripad inych typov oblasti ako napr.: uhol, trojuholnik, elipsa, kruh, polkruh a pod.
vopred dakujem
zadanie hustoty pst je spravne
tak ja jsem to zkousel pocitat a nevychazi me to moc dobre:
zacneme s vypoctem marginalni hustoty:, tedy viz obrazek: integrujeme podel modre carkovane cary cislo 1. problemem teda ale je, ze integral diverguje, coz cinni potize.
proto se zeptam: je skutecne oblast M definovana takto: ?
..ups, napisala som to nespravne. spravne je y>=IxI.
mam este otazku..., mozem?
pri tej hranicnej hustote f_Y(y) su hranice y, -y. preco?
inak dakujem za ochotu
pri vypoctu marginalni hustoty obecne integrujeme podel modre usecky, tedy meze integralu jsou od
do
, coz by nam komplikovalo vypocet - integrand je
a zaroven bychom meli integracni promennou i v mezich. ovsem z obrazku se snadno nahledne, ze vzdalenost bodu
a
je rovna vzdalenosti bodu
, proto
, cimz do mezi dostaneme konstantu a muzeme klidne integrovat.