Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Asi by to chtelo si odvodit ty vztahy, budou podobne vztahum pro prokladani primkou, ale v literature jsem to nikde nevidel. Ale jednou jsem to odvozoval a moc se to nelisi od prokladani bodu primkou. Treba Vam pomuze odovozeni vzorcu pro primku, ktere jsou treba na http://old.mendelu.cz/~marik/aplikace/mnc-cz.pdf na str 25.
Jestli jde jenom o vysledek tak prokladat se to da delat v rpogramu GNUplot nebo online na serveru http://zunzun.com/
Jestli chces rovnici te roviny - vezmes si jeden vektor, ktery do roviny patri (jeden z tech ctyrech) a smerove (nejaky minus nejaky) - tj. jako tzv. vektor posunuti je nejlepsi vzit (0,0,0). Jako smerove dejme tomu B a C minus A - tj B a C, protoze A je (0,0,0). Pomoci toho dostanes tzv. parametricke rovnice - x=5t + 2r
y=2t + 5r
z=0
a ted vidime, ze tyto body nelezi v jedne rovine :-)
Snad jsem neprehledl nejakou blbost a pochopil spravne zadani. Protoze ve ctvrtek spravne proniknul dva prostory ve ctyrrozmernem prostoru u zkousky :-)

↑ Tomsus:Ano, přesně jimi rovinu proložit nelze. My ale hledáme řešení přibližné, podobný postup se proto použít nedá.
mohlo by to byt asi nejak takto:
vzdalenost bodu
od roviny
je
.
metoda nejmensich ctvercu hleda takove reseni, aby soucet kvadratu rezidui byl minimalni, v nasem pripade jsou rezidua jednotlive vzdalenosti bodu A, B, C a D od hledane roviny.
takze
. nyni je potreba najit extrem teto funkce, konkretne tedy jeji minimum.
↑ plisna:
ne ne, podle mne v te metode nejmensich ctvercu se neberou vzdalenosti od roviny, ale rozdil z-ovych souradnic, tj. vzdalenost merena ve svislem smeru.
Pokud je rovina z=ax+by+c

tenextrem se pak hleda jednoduse, vede to na soustavu linearnich rovnic.
Staci polozit parcialni derivace funkce
rovny nule.
To, ze se bude jednat o lokalni minimum je jasne, plyne to z formulace ulohy
no, tezko rici, MNČ pracuje s rezidui, takze to, co povazujeme za reziduum v podstate zalezi na nas nebo na zadani.
ve vasem pripade - s rezidui pocitanymi jako rozdil z-ovych souradnic by bylo reseni o poznani jednodussi nez v mem pripade
Hm, to je pravda.
Budeme chytrejsi az se ozve puvodni tazatel.
Stránky: 1