Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mějme zanedbatelně lehkou a tlustou dvojzvratnou páku, jejíž první rameno má délku nekonečno, druhá má také délku nekonečno a osa se nachází přesně mezi nimi.
Pro ilustraci:
Tak schválně, kolik tam najdete paradoxů? ;-)
Paradox je, že rameno je rodu ženského. :-)
↑ Batrachus:
Pozici "přesně mezi" lze umístit úplně všude na páce.

↑ Batrachus:
Průměr udělat nemůžeš. Prostě něco "mezi" nekonečně dlouhými objekty není.

↑ Stýv: Průšvih u polopřímek je v tom, že ať dám ten bod kamkoliv, je levá polopřímka sedmkrát delší (zobrazí se na pravou ve stejnolehlosti s koeficientem 7).
↑ halogan: Souhlasím, jde spíš o "matoucí zadání" než o "paradox". Jde to také formulovat tak, že neexistuje rovnoměrné rozložení na nekonečné množině. Jistě by šlo konečnou váhu nekonečně dlouhé tyče rozmístit tak, aby měla jednoznačně určené těžiště.
---
Ministerstvo školství varuje: dětem do rukou nekonečno nepatří.
↑ Batrachus:
Kdo mne naštve, toho vydělím nulou!
Nulou nelze dělit ! To jen pro pořádek :-) .

↑ Batrachus: Odhad + moderátorská práva.
Svou poznámku jsem nemyslel nijak zle. Jen si myslím, že k zasvěcené diskusi o nekonečnech je potřeba si o nich poslechnout nějakou přednášku, třeba v rámci semináře Pikomat (případně nějakého jiného). Možná jde i něco nastudovat z literatury, třeba Lukášův článek na matwebu nebo články na české wikipedii.

↑ Batrachus: V tom případě se divím, že tuto záležitost nazýváš paradoxem. Spojitá a neomezená část přímky prostě nemůže mít dva konce.
Uvedu příklad paradoxu pro našeho nekonečně znalého matematika :)
Paradox by byl, kdyby ses vrátil do minulosti a zavraždil Tvého biologického otce před Tvým početím.. kdybys to udělal nemohl bys existovat a proto bys ho nikdy nemohl zavraždit.. ach jak já miluju ty časové paradoxy :)
tohle se nemůže dít už kvůli tomu, že je to paradox.. Podle mě existují dva způsoby cestování časem (v teoretické sféře samozřejmě)
první je absolutní: to znamená, že se tok času celého našeho časoprostorového kontinua obrátí opačným směrem..
A druhý, jak jej známe z filmů, že někdo nasedne do nějaké mašiny, která ho přenese někdy o sto let zpět.. Podle jedné teorie existuje minulost, přítomnost a budoucnost v jedné časové rovině. to znamená, že kdybych se teď vrátil o jeden den zpátky dominulosti a poplácal sám sebe po rameni, tak včera ještě před tím než jsem dneska šel do minulosti, bych musel vidět sám sebe jak mě moje o jeden den starší jsoucno plácá po rameni.. tudíž by to změnilo budoucnost a nemusel bych se třeba opět vrátit dneska do minulosti.. časové paradoxy jsou prostě k zbláznění..
Tak já vám tady uvedu paradox týkající se té páky:
Posaďme dvě stejně těžká tělesa na opačné konce páky. Páka je vyrovnaná. Ale když budeme posouvat jedno těleso blíž a blíž k ose, páka je stále vyrovnaná.
nebo:
Položme dvě různě těžká tělesa tělesa na opačné konce páky. Ta je vyrovnaná. Zvláštní, co?

↑ Batrachus: Ta páka ale nemá konce, ta tělesa nemáme kam položit. S nekonečnem nelze pracovat jako s číslem.
↑ Batrachus:
To je to samé jako, kdybys chtěl zavěsit něco na KONEC kružnice.. kružnice ale nemá konec...