Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Miki1990: nic takového jsem neztratila, tak nevím, proč mám hledat.
Pozdrav.
Já to z toho právě moc dobře nepochopila.. zvlášť ten poslední krok, tak jsem doufala, že mi to někdo vysvětlí trošku jak pro hlupáka :)) ..
vyšlo mi
b1 = (1, 3, 2, 1)
b2 = (-13,-43,-26,-16)
b3 = (-1827,-6049,-3659,-2248)
je to správně? a poradí mi někdo prosím jak dál?
↑ Miki1990:
zkontrolovala jsem b2, snad se shodujeme (b3 - taková velka čísla bych ani nevypočetla). EDIT: u kolegyňky chyběla v zápisu "Projekce" - proto je potřeba výsledek opravit.
Teď ten poslední krok od kolegyňky vosy škoda, že poslední dobou nepiše) - podělit "délkou" (autority říkají "normou")
EDIT: komentář kolegy Kondra bych si nedovolila komentovat - moje chyba, nedělila jsem (tedy nenormalizuji ihned, ale jen tvořím projekce, měla jsem odkaz zkontrolovat pořádně)
↑ Miki1990: Stroje říkají, že nemáš pravdu. Nebo jsem jim špatně přetlumočil tvé názory :) Kontrola by měla být taková, že skalární součin lib. dvou vektorů ve vzniklé bázi je 0. Kolega vosa ten postup popsal trochu nepřesně -- buď vektory ihned po zařazení do báze dělíme normou, nebo musíme postupovat trochu jinak, viz http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=87838#p87838.