Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry vecer,chci se zeptat,jak se spocita adjungovana matice 2x2. Vim,ze pokud je matice 3x3 tak se adjungovana matice spocita pomoci determinantu,kdy si postupne "zakryvam radky a sloupce". Ale jak je to u takove matice ?
Dekuji
↑ Johnni.003:
Úplně stejně. Snadno si jistě rozmyslíš čemu se rovná determinant matice 1x1, ne?
Definice adjungované matice jinak docela jasně říká, jak se taková matice sestaví, a to nezávisle na řádu.
Stačí?
↑ LukasM:
No tak matice 1x1 tak determinant by mel byt ta jedina hodnota matice.Neni mi jasne,kdyz vypocitam determinant matice 2x2 pomoci krizoveho pravidla tak dostanu jedno cislo,a jakym zpusobem dojdu jeste k tem dalsim 3 cislu,aby to byl tvar matice 2x2. Hledal sem na wikipedii a tak ruzne,ale moc moudry z toho nejsu.
↑ Johnni.003:
Hledej spíš ve skriptech v definici adjungované matice. Jak se ta adjungovaná matice vlastně tvoří? V jejím i,j-tém prvku stojí algebraický doplněk j,i-tého prvku té původní matice (ty indexy jsou správně). Co je algebraický doplněk j,i-tého prvku? No, to je determinant matice, která z té původní vznikne vynecháním j-tého řádku a i-tého sloupce, navíc opatřený nějakým znaménkem . To by mělo podle mně stačit.
K tvému postupu - ten determinant celé matice na nic nepotřebuješ. Klíčové jsou subdeterminanty, tedy samotné ty prvky (u matice 2x2). U té matice 3x3 jsi přece taky počítal pouze determinanty 2. řádu, a ne determinant celé matice. Proto říkám, že se to dělá stejně.
Jo dekuju moc,ja uz pocitam dlouho a unikaji me jednoduche veci a pochopil sem to ted s tou matici 1x1 proc jste se me ptal na ten jeji determinant.dekuji moc obema
↑ Johnni.003:
Soucítím s tebou, taky se tu něco učím a už toho mám plný zuby. Ať se daří, děkovat není za co.
A ještě edit: Nevykej mi, pokud možno :-)
Stránky: 1