Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Petr 91:
1)za x0 a y0 dosadíš souřadnice bodu P
2) vyjádříš z této rovnice x nebo y
3) dosdíš do rovnice elipsy a vyřešíš dva body A a B
4) tečny jsou přímky PA a PB
pokud je P na elipse(vím, že není ,u jiných příkladů ti to pomůže) tak si vyjádři elipsu implicitně (tvar y=...) zderivuj a dosaď za xt a yt jinak to řeš obecným svazkem y=kx+q (tady taky asi na prd) tady to půjde vektorovým svazkem (docela složitý) takže sory asi ti neporadim :(
↑ fishkiller:
Zdravím,
také mi vychází, že P není na elipse, ale pro tento případ kolega Petr 91 již obdržel postup, s rozdílem, že v tomto zadání bude hledat přímku v zápisu, jak doporučuješ: y=kx+q, jak je uvedeno zde. Autorům řešení děkuji.
↑ Petr 91:
Zdravím, zkoušela jsem úpravu - ne, že by to bylo neřešitelné, ale je to moc rozsahlé.
Na ruske Wikipedii jsem našla vzorec pro tečnu:
, což společně s rovnici přímky procházející bodem P (
) by mohlo vést k výsledku rychlej. Ovšem odvození vzorce neznám, ani nevím, zda jsem ho v tabulkách viděla.
Zadání, předpokládám, je v pořádku (nechtěli třeba parabolu?) - třeba někdo z kolegů bude mít rozumnější nápad. Děkuji.
↑ Petr 91:
Jak psala ↑ jelena:, je to moc dlouhé. Tak jen stručně.
Rovnici
upravíš na tvar
a tečnu budeš hledat ve tvaru
. Dosadíš.
. Roznásobíš a upravíš na tvar
Toto je kvadratická rovnice, jejíž diskriminant musí být nula.
Opět roznásobíš a pokrátíš co se dá.
Nyní, protože tečna prochází bodem
, bude platit
. Dosadíš
Upravíš
Vyřešíč kvadratickou rovnici
nebo 
Dopočítáš
, 
Tečny jsou
, 

↑ Petr 91:
Rovnice elipsy:
je to jenom upravená ta Tvoje původní.
Rovnice tečen:
po dosazení bodu 
Když dosadíme za
respektive za
do rovnice elipsy dospějeme ke kvadratické rovnici: (upravu do níže uvedeného stavu máš za domácí úkol)
Aby to byly tečny pak diskriminant
tedy:
po úpravě: (tu úpravu máš taky za domácí úkol)
Dopočítáme rovnice tečen:
Pro
dosadíme
do rovnice:
a dostaneme:
Pro
dosadíme
do rovnice:
a dostaneme:
Tečny jsou:
Obrázek:
↑ zdenek1:, ↑ Cheop:
Zdravím vás a můj obdiv :-)
Uvažovala jsem nad vzorcem z ruske Wikipedie ↑ v příspěvku: a je asi nepoužitelný, jelikož nezohledňuje střed elipsy (zřejmě bude platný jen pro střed (0,0)).
A tak jsem došla, že možna jednodušší je posunutí středu zadané elipsy (s tím celé elipsy) do bodu (0, 0), ve stejném směru posuneme bod P do nového bodu P_1 a najdeme směrnici k. Směrnici pak použijeme pro přímku procházející bodem P (najdeme jeji q). Může být a má to smysl? Děkuji.