Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohla bych poprosit o radu??
je příklad:
, který je podle mě nejlepší spočítat pomocí rozkladu na parciální zlomky. Počítala jsem to s pomocí progrmu MAW a snažila se to pochopit.
1.
tady mi je jasná úprava jmenovatele x^2(x^2+1) => x; x^2; x^2+1 ale u toho čitatele vůbec nevím jak mám postupovat, abych se dopracovala k tomuto.
2.
to je mi jasné, co jde, tak se integruje, zbytek se dále upravuje
3.
to je mi jasné
4.
tady mi není jasné, jak se dopracovali k té 1/2
Moc vás prosím o pomoc s vysvětlením bodu 1. a 4. Jsem z toho už nešťastná, ve skriptech je to popisované tak, že se do toho jen zamotávám a nejsem schopná s tím sama pohnout. Předem vám moc děkuji.
↑ Katarina:
Zdravím,
k 1) - je potřeba se podívat na postup rozkladu jmenovatele na parciální zlomky a jak se zapisuje čitatel s ohledem na rozklad jmenovatele na činitele - v nášem případě máme
x^2 ma dvounásobný kořen (x=0)
x^2+1 má komplexní kořeny.
Jednotlivé zlomky sestavíme tak, abychom při zpětném sestavení společného jmenovatele nic neztratili z původního jmenovatele (zkus si zpět sestavit společný jmenovatel zlomků z rozkladu).
Více podrobně - viz odkazy odsud
4) je použita substituce pro jimenovatel:
,
, odsud
, integrujeme tedy
Mám trochu výčitky - Ty máš vždy tak přehledně a srozumitelně naformulované dotazy, děkuji :-) - a já mám pocit, že odpovídám velmi stručně. Stačí tak? Případně se zeptej - co ještě je potřeba dovysvětlit
↑ jelena: jdu to zkoušet, když bude potřeba ozvu se.
Nemusíš mít vůbec výčitky. Já jsem vděčná za každou radu a pomoc tady od tebe i od ostatních. Snažím se na to přijít sama a předložit svůj postup, nechci sem dávat jen zadání a vypočítejte to , to ne .... ty, Halogan a spousta ostatních, jste mi pomohli i s přípravou na příjimačky a za to jsem vám moc vděčná.
↑ jelena:
Už mi to začíná být jasné.
to si myslím, že mám správně, teď můžu odstranit jmenovatele a dostanu
... tady už mám asi někde chybu, protože dál mi to nevychází
2=B+C .....to jsem určila tak, že
je vlevo 2 krát, tak proto 2= A+B
-5=B ........stejně tak B, vlevo je konstanta -5
ale co s tím
.... ale tady je u A jednou x a jednou
a to už je zmatený
Buď mám někde chybu ve výpočtu nebo nevím.
↑ Katarina: u posledního zlomku jsou komplexní kořeny - proto v čitateli má být Cx+D
↑ jelena:
tenhle příklad mi nejde nějak dotáhnout do konce, ale jinak si myslím, že už chápu princip. Zkoušela jsem ted vypočítat jiný příklad a myslím, že to mám snad dobře:

7=A+C
-7=B-3A
3=-3B
z toho
B=-1
A=2
C=5
dosadím 

Mám to prosím dobře?? Jestli jo, tak vážně moc děkuji a ještě zkusím přijít na to, co s tím prvním příkladem
↑ Katarina:
děkuji za "děkuji", za přehledné otázky a také za poděkování i pro milého kolegu ↑ od Katariny:. Když to vezmu důsledně, v porovnání s milým kolegou jsem velmi upovídána.
↑ Katarina: - v pořádku, můžeš to kontrolovat u strojů nebo krokově v MAW, případně sem dej odkaz, v čem se rozcházíte.
Ať se vede.
Stránky: 1