Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Smigl:
Konstatní výslednice sil musí znamenat proměnnou rychlost (lineárně rostoucí a/nebo klesající). Už to počítal Zdeněk:
↑ KennyMcCormick:Děkuji za vysvětlení, pozdeji jsem si to hodil i do tabulky a zjistil jsem, že se síla nějak extra nemění
Vše děkuji moc za ochotu při řešení!!!
Napadla mě ještě jedna věc. Když bych chtěl vypočítat tu gravitační sílu u míčku, mohl bych použít vzorec: Fg=m.g?? Hmotnost i gravitační zrychlení znám ze zadání....
Jinak všechny hodnoty jsem si naházel do tabulky v rozmení vždy po půl sekundě se pak měnila rychlost a to jsem vždy dosazoval do vzorců již zde zmíněných. Co mi však není u toho jasné je jeden detail, že zrychlení se po vypočítání do dvou sekund zvyšovalo, poté rapidně klesalo až do času 4 sekundy. Jak to tedy poté může být rovnoměrně zpomalený pohyb? Možná mi to jen nedochází, ale fakt si tím nejsem jistý... Díky za případné připomínky.
↑ Smigl:
je tíhová síla (vektorový součet gravitační a odstředivé síly),
by byla gravitační síla. V našem případě můžeme rozdíl mezi nima zanedbat, čili ano, můžeš použít vzorec
, jen to G v dolním indexu bude velké.
Mně průměrný zrychlení v intervalu 0-2 sekundy a 2-4 sekundy vyšlo prakticky stejně. Jak jsi to počítal a co vyšlo tobě?
Tak jsem tu opět s dotazem. Vše je OK, jen jsem nějak nepochopil to, že veličiny, se kterými počítám jsou vektory které mají své složky. Respketive jsem k tomu dostal tento ohlas: "nesedí v apletu udávaná souřadná soustava a výpočet ( vektorový) zrychlení a tudíž i síly " Vubec nevím jak nyní na to, mám to počítat nějak přes vektorový součin, nebo součet a nebo jak?? Nevíte někdo, poradíte prosím?? Díky ;-)
Edit: Zatím z toho, co jsem pochopil, po mě chcou, abych i sílu vypočítal pomocí vektorů, protože velikost rychlosti se počítá jako velikost dvou vektorů, ale síla už ravděpodobně ne...
↑ Smigl:
Napiš sem celý ten výpočet a já ti řeknu, jak ho upravíš, aby seděl s tou souřadnou soustavou.
Dobře, takže pro výpočet v čase t0=0s
(ta odmocnina má býtr přes celou závorku, s tímto systémem se učím, takže jsem to nedokázal přesně napsal, děkuji za pohcopení)

Přesně takto jsem to počítal, hodnoty vzaty z apletu, který jsem sem dával na první stránce tohoto topiku.
Díky ;-)
↑ Smigl:
Nevím, co jim tam nesedí. Snad poradí někdo jinej.
No prý síla F se skládá také ze složek, ale nechápu ze kterých. tedy vím, že když si sílu rozložím, tak dostanu gravitační atd. Takže myslíš, že by to mohlo být, že pužiji již vypočítanou sílu, vypočítám k tomu ještě i gravitační a poté udělám výslednici sil, že je sečtu?? Mohlo by to být ono?? ;-)
↑ Smigl:
Ne, nemohlo, protože se ptají na výslednici sil, ve který gravitační síla nehraje roli. Teda hraje, ale ruší ji reakce podložky, a tak s ní nemusíme počítat. Třecí síla se skládá ze dvou složek, to je pravda. X-ová složka je
krát větší než ypsilonová. Spočítáš je jako
BTW, odmocnina pod více výrazama se píše zavřením do složených závorek. $\sqrt{a+b+c}$ se vykreslí jako 
aha, takže takto zjistím poměr mezi složkami sil, nepletu-li se?? Pokud to takto udělám u času po pul sekundách (tedy čas t0=0,5s, t0=1s atd), tak se mi změní Xová a Yová souřadnice. Jenže nějak nechápu, co z toho přesně vypočítám? Respektive má se ještě něco někam dosazovat a nebo mu tam mám napsat je to, co jsi sem napsal??
Díky za strpení, z fyziky jsem toho za semestr pobral už hodně, tohle mi ale není pořád jasné ;-)
Jo a taky díky za vysvělenení, na odmocninu si dám příště pozor!!
takto zjistím poměr mezi složkami sil
Máš pravdu.
tak se mi změní Xová a Yová souřadnice
Bude se měnit poloha míčku, ale obě složky síly zůstanou konstantní.
Nevím, co máš počítat, ptají se jenom na výslednici sil, a tu už jsi měl předtím.
↑ Smigl:
Prozatím neděkuj :-))
mám ještě jednu doplnující otázku, je možné, že i zrychlení b měllo být ve vektorovém tvaru?? Podle vyučujícího právě ano... bude to tedy stejný případ jako se silami??
edit: abych to uvedl tak, jak mi to učitel řekl, tak prý i zrychlení má složky ;-)
↑ Smigl:
Jedna dost důležitá věc: jakýkoliv vektor můžeme rozložit do tolika složek, do kolika potřebujeme. Čili jo, můžeš i zrychlení. V zadání příkladu se ptají na výslednici sil, o zrychlení se tam nepsalo.
↑ Smigl:
Jo.
↑ Smigl:
nz