Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám už jen poslední příklad, se kterým si nevím rady - ostatní už jsem zdárně spočítala. Částečně i tento příklad mám spočítaný, ale vychází mi dlouhé a složité vzorce :( Příklad zní: Pravoúhlý trojúhelník má délky odvěsen o velikosti 3x-1 a x+4. Určete, jak závisí obsah a obvod tohoto trojúhelníku na x, tj. funkce S(x) a D(x). Určete i inverzní funkce x(S) a x(D) a všechny nakreslete. Dále zjistěte velikost vnitřních úhlů tohoto trojúhelníku alfa a beta jako funkce proměnné x, tj.funkce alfa(x) a beta(x). Prosím vypočítali byste mi ho někdo? Děkuji
↑ Ilona:
Zdravím, doporučuji si funkci S(x) na zápis:
(za bezchybnost úpravy v tuto hodinu neručím, prosím překontrolovat), vyjádření inverzní už neměl být problém. Stačí tak?
Právě, že tady k tomu se nemůžu dostat. Vím, že musím použít doplnění na čtverec, ale nevychází mi to tak vůbec. V závorce s druhou mocninou mi vychází znaménko +. A za závorkou mi taky vychází jiné číslo (o dost větší). Můžete rozepsat to vaše? možná zase dělám někde chybu.
↑ Ilona:
"plus v závorce" jsem opravila, omluva. Na rozepisování nemám čas, také omluva - napíš, prosím svůj postup, to se překontroluje. Děkuji.
levou a pravou stranu rovnice násobíme 2/3 (abychom se zbavily (my dvě) 1,5 před závorkou), kolega Zdeněk tuto úpravu provědl ihned na úvod úprav.
Obvod: O=a+b+c, c je z Pythagor. věty. Která odmocnina nejde? Děkuji.