Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Našla jsem dva příklady, se kterými prostě nehnu..
Automobil projíždí zatáčku o poloměru 80 m. Jakou největší rychlostí může jet, je-li součinitel
smykového tření mezi pneumatikami a povrchem vozovky 0,5?
Chlapec o hmotnosti 50 kg vyskočil z loďky o hmotnosti 200 kg na břeh jezera, přičemž loďka
odplavala za dobu 5 s do vzdálenosti 2 m od břehu. Jak velká byla rychlost chlapce při výskoku?
Předpokládejte, že loďka odplouvá od břehu stálou rychlostí.
Tady v béčku má vyjít 1,6, ale absolutně nevím jak.
Střela o hmotnosti 10 g proletěla hlavní pušky za 0,02 s, přičemž nabyla rychlosti 800 m ∙ s–1. a) Jak
velká síla působila na střelu při výstřelu? b) Jak velká je zpětná rychlost pušky o hmotnosti 5 kg?
A ještě poslední příklad:
Chlapec tlačí bednu o hmotnosti 40 kg po vodorovné podlaze. Na bednu působí stálá třecí síla o velikosti 80 N. Jaý je součinitel smykového tření mezi bednou a podlahou?
Počítala jsem to jako f=Ft/Fn=80N/400N a vyšlo 0,2..Je to dobře?
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď, postačí mi vzoreček,podle které se to spočítá a popř. z čeho se odvodí jednotlivé hodnoty.
↑ DeZie:
1. Dostředivá síla nemůže být větší než tření, jinak auto dostane smyk. Takže
2. Hybnost soustavy loď ka-chlapec na počátku = hybnost soustavy na konci.
hmotnost lodě,
hmotnost kluka + příslušné rychlosti
Rychlost lodě 

3.a)
z toho najdeš sílu
b) ZZH
index p - puška, s - střela
4. vypadá dobře.
Jseš si jistá, že umíš počítat do dvou? :-)
↑ zdenek1:
Děkuji, jenom mi není jasně, kde z prvního příkladu vezmu hmotnost?
Jinak počítat do dvou umím, ale když to takhle mám v testu, tak mám vždycky stejně za 4.