Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všichni!
Potřebovala bych pomoct s příkladem: Proč existuje právě pět platónských těles?
Já jsem to řešila následovně podle tohohle:
s tím, že jsem do té počáteční nerovnice pro pravidelné mnohostěny dosadila n=3 (což je trojúhelník) takže mi vyšlo, že m<6 a z toho jsem usoudila, že 
Jenže mám problém - potřebuji tu nerovnici 2(m+n)-mn>0 odněkud odvodit a já nevím odkud.
Zároveň ji musím nějak víc vyřešit, aby nakonec opravdu vyplynulo, že těch těles může být jenom pět.
EDIT: aby se nahrál obrázek, místo mezer v názvu třeba psát %20 (lépe ukládat pod názvem bez mezer)
↑ kesydi:Rovnice 2(m+n)-mn>0 se odvodí ze soustavy tří rovnic o třech neznámých:
1) Eulerův vzorec
2) princip sudosti
3) výpočet počtu hran přes počet hran každé stěny
Soustava se dvěma parametry (m..počet hran každé stěny, n počet hran incidentích s každým vrcholem) se vyřeší a protože řešení musí být celá čísla, vypadne zmíněná podmínka.
↑ petrkovar:
Dobře, přiznávám, jsem dutohlav.
Eulerův vzorec - budiž : v - h + s = 2
O principu sudosti slyším poprvé, tak jsem hledala - jak se mám proboha z tohohle: dostat k něčemu rozumnýmu (teda jestli je to to co jsi myslel).
Výpočet počtu hran přes počet hran každé stěny...emť..tím myslíme co?
↑ kesydi: Model tělesa můžeš vnímat jako graf, kde vrcholy tělesa jsou uzly grafu a hrany tělesa jsou hrany v grafu. Takový graf bude bez smyček, a tedy proto když sečteš stupně všech uzlů v celém grafu, tak musíš dostat dvojnásobek počtu hran.
↑ kesydi:Je potřeba uvědomit si, co znamenají jedntlivé symboly v principu sudosti. Třeba v je nějaký vrchol a je to něco jiného, než "v" v Eulerově vzorci. Dále
je počet hran, který tu už máme označený h. A konečně
už tu máme taky pod jiným písmenkem, jakým?
↑ petrkovar: typuju S :) Takže když to přepíšu "do naší řeči" je to vlastně s = 2h?
↑ kesydi:Ne, n=2h není správně. n je počet hran u JEDNOHO vrcholu a 2h je počet hran CELÉHO mnohostěnu . Počítat by se mělo pro celý mnohostěn.
Třetí rovnice je VELMI podobná této. Týká se stěn a hran, ne vrcholů a hran.
No, trosku me to nejdriv zarazilo, ale pak jsem si to napsal a je to uplne jednoduche.
V zadani je preklep, m je pocet hran k jednomu vrcholu. Z toho plyne, ze v*m = 2*h (kazda hrana spojuje 2 ruzne vrcholy) a s*n = 2*h (kazda hrana deli 2 ruzne steny).
Z Eulerovy formule udelame h < (s+v) a dosazenim za s,v z rovnosti vyse a po upravach dostaneme nerovnost m*n < 2*(m+n). QED.
Ovsem tento postup dukazu existence 5 platonskych teles je z historickeho hlediska dost pochybny. Prvni dukaz totiz podal tusim jiz Euklides, a ten Eulerovu formuli jeste neznal (ackoli neni zvlast tezke ji odvodit pro obecny rovinny graf). Osobne si myslim, ze Eukliduv dukaz byl vic empiricky - zkratka k sobe zkousel skladat ruzne pravidelne mnohouhelniky (podminka, ze jde o pravidelne mnohouhelniky je podstatna - viz 30-sten).
Stránky: 1