Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 01. 2010 15:45 — Editoval Kondr (28. 01. 2010 16:59)

kesydi
Zelenáč
Reputace:   

Proč je platónských těles jenom pět

Ahoj všichni!

Potřebovala bych pomoct s příkladem: Proč existuje právě pět platónských těles?

Já jsem to řešila následovně podle tohohle:

http://forum.matweb.cz/upload/1264688870-Bez%20n�zvu.GIF

s tím, že jsem do té počáteční nerovnice pro pravidelné mnohostěny dosadila n=3 (což je trojúhelník) takže mi vyšlo, že m<6 a z toho jsem usoudila, že $m \in {3,4,5}$

Jenže mám problém - potřebuji tu nerovnici  2(m+n)-mn>0 odněkud odvodit a já nevím odkud.
Zároveň ji musím nějak víc vyřešit, aby nakonec opravdu vyplynulo, že těch těles může být jenom pět.

EDIT: aby se nahrál obrázek, místo mezer v názvu třeba psát %20 (lépe ukládat pod názvem bez mezer)

vím, že nic nevím.....co už :)

• (téma jako vyřešené označil(a) kesydi)

#2 28. 01. 2010 15:53

geronte
Zelenáč
Reputace:   

Re: Proč je platónských těles jenom pět

Protoze v kazdem dalsim pripade by v bode dotyku potom meli pravidelne n-uhelniky soucet vnitrnich uhlu vetsi nebo roven 360°. A tedy by uz nemohlo vzniknout nejen platonske, ale vubec zadne teleso.

#3 28. 01. 2010 21:19

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ kesydi:Rovnice 2(m+n)-mn>0 se odvodí ze soustavy tří rovnic o třech neznámých:
1) Eulerův vzorec
2) princip sudosti
3) výpočet počtu hran přes počet hran každé stěny
Soustava se dvěma parametry (m..počet hran každé stěny, n počet hran incidentích s každým vrcholem) se vyřeší a protože řešení musí být celá čísla, vypadne zmíněná podmínka.

#4 29. 01. 2010 14:46 — Editoval kesydi (29. 01. 2010 15:33)

kesydi
Zelenáč
Reputace:   

↑ petrkovar:
Dobře, přiznávám, jsem dutohlav.

Eulerův vzorec - budiž : v - h + s = 2
O principu sudosti slyším poprvé, tak jsem hledala - jak se mám proboha z tohohle: http://forum.matweb.cz/upload/1264772485-vz.PNG  dostat k něčemu rozumnýmu (teda jestli je to to co jsi myslel).
Výpočet počtu hran přes počet hran každé stěny...emť..tím myslíme co?

#5 29. 01. 2010 15:23 — Editoval musixx (29. 01. 2010 15:26)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ kesydi: Model tělesa můžeš vnímat jako graf, kde vrcholy tělesa jsou uzly grafu a hrany tělesa jsou hrany v grafu. Takový graf bude bez smyček, a tedy proto když sečteš stupně všech uzlů v celém grafu, tak musíš dostat dvojnásobek počtu hran.

#6 29. 01. 2010 16:15

petrkovar
Veterán
Web

↑ kesydi:Je potřeba uvědomit si, co znamenají jedntlivé symboly v principu sudosti. Třeba v je nějaký vrchol a je to něco jiného, než "v" v Eulerově vzorci. Dále $|E|$ je počet hran, který tu už máme označený h. A konečně $deg(v)$ už tu máme taky pod jiným písmenkem, jakým?

#7 29. 01. 2010 16:24

kesydi
Zelenáč
Reputace:   

↑ petrkovar: typuju S :) Takže když to přepíšu "do naší řeči" je to vlastně s = 2h?

#8 29. 01. 2010 18:54

petrkovar
Veterán
Web

↑ kesydi:$deg(v)$ je počet hran "u každého vrcholu".

#9 30. 01. 2010 13:10

kesydi
Zelenáč
Reputace:   

aha, takže mám n=2h. Můžeš mi prosím říct ještě tu třetí rovnici, abych to mohla nějak vypočítat?

#10 31. 01. 2010 21:20

petrkovar
Veterán
Web

↑ kesydi:Ne, n=2h není správně. n je počet hran u JEDNOHO vrcholu a 2h je počet hran CELÉHO mnohostěnu . Počítat by se mělo pro celý mnohostěn.
Třetí rovnice je VELMI podobná této. Týká se stěn a hran, ne vrcholů  a hran.

#11 31. 01. 2010 22:15 — Editoval asgard (31. 01. 2010 22:24)

asgard
Zelenáč
Reputace:   

No, trosku me to nejdriv zarazilo, ale pak jsem si to napsal a je to uplne jednoduche.

V zadani je preklep, m je pocet hran k jednomu vrcholu. Z toho plyne, ze v*m = 2*h (kazda hrana spojuje 2 ruzne vrcholy) a s*n = 2*h (kazda hrana deli 2 ruzne steny).

Z Eulerovy formule udelame h < (s+v) a dosazenim za s,v z rovnosti vyse a po upravach dostaneme nerovnost m*n < 2*(m+n). QED.

Ovsem tento postup dukazu existence 5 platonskych teles je z historickeho hlediska dost pochybny. Prvni dukaz totiz podal tusim jiz Euklides, a ten Eulerovu formuli jeste neznal (ackoli neni zvlast tezke ji odvodit pro obecny rovinny graf). Osobne si myslim, ze Eukliduv dukaz byl vic empiricky - zkratka k sobe zkousel skladat ruzne pravidelne mnohouhelniky (podminka, ze jde o pravidelne mnohouhelniky je podstatna - viz 30-sten).

#12 02. 02. 2010 20:44

petrkovar
Veterán
Web

↑ asgard:Samozřejmě staří Řeková Eulerovu větu neznali. Argumentace byla postavena na podobné úvaze jako zde.

Zápatí