Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohl by mi někdo pomoct s touto limitou? Vůbec si s ní nevím rady:
Proč zrovna tento vzorec? Když si do něj dosadím třeba 4, tak mi to nevyjde.
jo aha :-) já jsem zapomněla k tomu přičíst i ty členy předtím. Díky
Mohl by to zkusit někdo vypočítat, jestli to mám dobře? Mně vyšel výsledek 0.
↑ p.r.i.n.cess:
Mělo by vyjít 1/3 .
Limitu tohoto typu počítáme tak, že mezi jednotlivými členy čitatele i jmenovatele nalezneme nejvyšší mocninu proměnné, podle níž se limituje,
a touto mocninou vydělíme čitatele i jmenovatele. Vzniklý výraz nám dá přehled o tom, jak se funkce (resp. posloupnost) chová v okolí nekonečna.
V našem případě tedy čitatele i jmenovatele vydělíme výrazem n^3 , u něhož v čitaleli je koeficient 1/3 , jak plyne z rovnosti
a algebreické úpravy její pravé strany,
ve jmenovateli pak má člen třetího stupně koeficient 1 . Po vydělení má čitatel tvar 1/3 + f(n) , jmenovatel 1 + g(n) , kde
lim f(n) = lim g(n) = 0 , takže celkově dostáváme lim [1/3 + f(n) ] / [1 + g(n)] = [1/3 + 0 ] / [1 + 0] = 1/3 .
↑ Rumburak:
A proč v čitateli zbyde 1/3? Když to vydělím výrazem n^3, tak mi v čitateli vyjde jeden člen 1/(n^2), což je 0. Takže v čitateli budu mít vždycky 0. Nebo snad ne?
↑ jarrro:
nenapadlo mě, že to musím ještě roznásobit. Díky
Ještě jeden dotaz. Výsledek této limity je 1/4?![kopírovat do textarea $ \lim_{x\rightarrow16}\frac{\sqrt[4]{x}-2}{sqrt{x}-4$](/mathtex/48/483c9aef575f17eee8f40daa9638b43a.gif)