Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2010 15:24 — Editoval Wentworth (02. 02. 2010 15:54)

Wentworth
Reputace:   

Tečna kolmá k dané přímce

Zdravím Vás, prvně bych chtěl poděkovat uživatelce jelena za poskytnutí pomoci v jiném topicu, a měl bych na Vás dotaz na přiloženém screenu, který jsem vzal z odkazu níže netuším, proč u normály napsal dotyčný člověk +c, mohl by mne to někdo vysvětlit, pokud teda tam neudělal chybu, prosím? Děkuji

http://i48.tinypic.com/14neah4.jpg

http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html

U tečen rovnoběžných s přímkou totiž znaménka opisují, tady taktéž ale místo mínus c (od mínus jedné) tam je plus c.

• (téma jako vyřešené označil(a) Wentworth)

#2 02. 02. 2010 17:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Tečna kolmá k dané přímce

↑ Wentworth:

Děkuji za "děkuji" :-)

v postupu je použit vzorec pro normálu, proto je z původní přímky p "vytvořena" přímka n, která je s původní rovnoběžná, proto mají stejný normalový vektor. Až po nalezení bodu dotyku se přechází od vzorce normály ke vzorci tečny ve stejném bodě (jsou si s normálou kolmé).

Absolutní člen c se zapisuje jako "+c" - nemá vliv na směr přímek, pouze na jejich vzdálenost.

Stačí tak?

#3 02. 02. 2010 17:12 — Editoval Rumburak (02. 02. 2010 17:18)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Soudím, že parabola určená tou kvadratiskou funkcí je onou křivkou (nazvěme ji q), k níž se má vést tečna, 
a že p je ta přímka, k níž má být hledaná tečna kolmá.

O přímce n  (zjevně rovnoběžné s p)   autor nejspíše předpokládá, že bude normálou ke q  v bodě jejího dotyku s hledanou tečnou. 
(Normála křivky je přímka protínající tuto křivku a kolmá k tečně vedené příslušným průsečíkem.)

EDIT.  Pro dnešek už toho brouzdání po fóru nechám,  kdykoliv dnes odpovídám,  jsem až druhý  :-) .

#4 02. 02. 2010 17:12

Wentworth
Reputace:   

Vyčerpávající odpověď se vším všudy, co jsem potřeboval vědět, jsem dlužníkem.

Zápatí