Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím Vás, prvně bych chtěl poděkovat uživatelce jelena za poskytnutí pomoci v jiném topicu, a měl bych na Vás dotaz na přiloženém screenu, který jsem vzal z odkazu níže netuším, proč u normály napsal dotyčný člověk +c, mohl by mne to někdo vysvětlit, pokud teda tam neudělal chybu, prosím? Děkuji
http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html
U tečen rovnoběžných s přímkou totiž znaménka opisují, tady taktéž ale místo mínus c (od mínus jedné) tam je plus c.
↑ Wentworth:
Děkuji za "děkuji" :-)
v postupu je použit vzorec pro normálu, proto je z původní přímky p "vytvořena" přímka n, která je s původní rovnoběžná, proto mají stejný normalový vektor. Až po nalezení bodu dotyku se přechází od vzorce normály ke vzorci tečny ve stejném bodě (jsou si s normálou kolmé).
Absolutní člen c se zapisuje jako "+c" - nemá vliv na směr přímek, pouze na jejich vzdálenost.
Stačí tak?
Soudím, že parabola určená tou kvadratiskou funkcí je onou křivkou (nazvěme ji q), k níž se má vést tečna,
a že p je ta přímka, k níž má být hledaná tečna kolmá.
O přímce n (zjevně rovnoběžné s p) autor nejspíše předpokládá, že bude normálou ke q v bodě jejího dotyku s hledanou tečnou.
(Normála křivky je přímka protínající tuto křivku a kolmá k tečně vedené příslušným průsečíkem.)
EDIT. Pro dnešek už toho brouzdání po fóru nechám, kdykoliv dnes odpovídám, jsem až druhý :-) .