Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2010 15:24 — Editoval Wentworth (02. 02. 2010 15:54)

Wentworth
Reputace:   

Tečna kolmá k dané přímce

Zdravím Vás, prvně bych chtěl poděkovat uživatelce jelena za poskytnutí pomoci v jiném topicu, a měl bych na Vás dotaz na přiloženém screenu, který jsem vzal z odkazu níže netuším, proč u normály napsal dotyčný člověk +c, mohl by mne to někdo vysvětlit, pokud teda tam neudělal chybu, prosím? Děkuji

http://i48.tinypic.com/14neah4.jpg

http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html

U tečen rovnoběžných s přímkou totiž znaménka opisují, tady taktéž ale místo mínus c (od mínus jedné) tam je plus c.

• (téma jako vyřešené označil(a) Wentworth)

#2 02. 02. 2010 17:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Tečna kolmá k dané přímce

↑ Wentworth:

Děkuji za "děkuji" :-)

v postupu je použit vzorec pro normálu, proto je z původní přímky p "vytvořena" přímka n, která je s původní rovnoběžná, proto mají stejný normalový vektor. Až po nalezení bodu dotyku se přechází od vzorce normály ke vzorci tečny ve stejném bodě (jsou si s normálou kolmé).

Absolutní člen c se zapisuje jako "+c" - nemá vliv na směr přímek, pouze na jejich vzdálenost.

Stačí tak?

#3 02. 02. 2010 17:12 — Editoval Rumburak (02. 02. 2010 17:18)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Soudím, že parabola určená tou kvadratiskou funkcí je onou křivkou (nazvěme ji q), k níž se má vést tečna, 
a že p je ta přímka, k níž má být hledaná tečna kolmá.

O přímce n  (zjevně rovnoběžné s p)   autor nejspíše předpokládá, že bude normálou ke q  v bodě jejího dotyku s hledanou tečnou. 
(Normála křivky je přímka protínající tuto křivku a kolmá k tečně vedené příslušným průsečíkem.)

EDIT.  Pro dnešek už toho brouzdání po fóru nechám,  kdykoliv dnes odpovídám,  jsem až druhý  :-) .

#4 02. 02. 2010 17:12

Wentworth
Reputace:   

Vyčerpávající odpověď se vším všudy, co jsem potřeboval vědět, jsem dlužníkem.

Zápatí