Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mam problém s určením mezí pro pro úhel, z obrázku jsem si určil že to je od 0 do Pí/2, ale z výpočtu od někoho jiného to je od -Pí/2 do Pí/2, asi mam teda obrázek špatně ale nevim proč.
meze od 0 do pí/2 by to bylo kdyby obrazek ležel ve středu os a v I.kvadrantu, ty meze od -Pí/2 do Pí/2 má proto, že použil transformaci do polárních souřadnic, jinak obrazek máš dobře, teda jestli maš poloměr kruhu a
stejně to nechápu .. "meze od 0 do pí/2 by to bylo kdyby obrazek ležel ve středu os a v I.kvadrantu" - stim souhlasim
ze školy vim že základní interval pro uhel z polárních souřadnic má být 0 do 2Pí, to má platit když mi vypadnou podmínky pro uhel když dosadím pol souřadnice do rovnice - toto tady taky neplatí
zbyla mi podmínka r<2aCos(Fí) z toho mam podmínku pro "r" kterou tam mam napsanou a myslím si že bych si z toho měl nějak vyjádřit tu podmínku pro ten úhel ale nenapadá mě jak
tak ješte jednou
maš x^2+y^2=2ax ted se udělá transformace do polarních souřadnic:x=ró*cos(Fí) y=ró*sin(Fí) J=ró dostáváš tedy po úpravě: ró=2*cos(fí)*a což je mez i pro intergrál (ró) a ted, když uděláš obrázek toho cosinu co vyšel v sořadnicích, že x=fí a y=ró tak uvidíš ty meze, že jsou -pi/2 a pi/2
snad už jasnější ješte můžu, když tak udělat obrázek....
Stránky: 1