Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2010 17:11

silr
Reputace:   

výpočet dvojitého integrálu

Dobrý den,
mam problém s určením mezí pro pro úhel, z obrázku jsem si určil že to je od 0 do Pí/2, ale z výpočtu od někoho jiného to je od -Pí/2 do Pí/2, asi mam teda obrázek špatně ale nevim proč.

http://forum.matweb.cz/upload/1265386270-31.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) silr)

#2 05. 02. 2010 17:35

99
Místo: VUTBR
Reputace:   13 

Re: výpočet dvojitého integrálu

meze od 0 do pí/2 by to bylo kdyby obrazek ležel ve středu os a v I.kvadrantu, ty meze od -Pí/2 do Pí/2 má proto, že použil transformaci do polárních souřadnic, jinak obrazek máš dobře, teda jestli maš poloměr kruhu a

"Jsou dány dvě kružnice, z nichž jedné kouká z kapsy bagr."

#3 05. 02. 2010 17:50

silr
Reputace:   

stejně to nechápu .. "meze od 0 do pí/2 by to bylo kdyby obrazek ležel ve středu os a v I.kvadrantu" - stim souhlasim

ze školy vim že základní interval pro uhel z polárních souřadnic má být 0 do 2Pí, to má platit když mi vypadnou podmínky pro uhel když dosadím pol souřadnice do rovnice - toto tady taky neplatí

zbyla mi podmínka r<2aCos(Fí) z toho mam podmínku pro "r" kterou tam mam napsanou a myslím si že bych si z toho měl nějak vyjádřit tu podmínku pro ten úhel ale nenapadá mě jak

#4 05. 02. 2010 18:53

99
Místo: VUTBR
Reputace:   13 

tak ješte jednou
maš  x^2+y^2=2ax ted se udělá transformace do polarních souřadnic:x=ró*cos(Fí) y=ró*sin(Fí) J=ró  dostáváš tedy po úpravě: ró=2*cos(fí)*a což je mez i pro intergrál (ró) a ted, když uděláš obrázek toho cosinu co vyšel v sořadnicích, že x=fí a y=ró tak uvidíš ty meze, že jsou -pi/2 a pi/2
snad už jasnější ješte můžu, když tak udělat obrázek....

"Jsou dány dvě kružnice, z nichž jedné kouká z kapsy bagr."

#5 05. 02. 2010 19:32

silr
Reputace:   

Už je mi to jasný děkuju moc.

Zápatí