Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosté zobrazení z množiny A do množiny B je takové zobrazení, že žádným dvěma ruzným prvkům množiny A není přiřazen stejný prvek množiny B.
Zobrazení na z množiny A do množiny B je takové zobrazení, kde každý prvek množiny B je obrazem nějakého prvku z nožiny A.

↑ kajbl: Lineární zobrazení dané maticí A je prosté, právě když jsou sloupce matice A lineárně nezávislé -- to vidíme, že v našem případě neplatí.
Lineární zobrazení dané maticí A je na, právě když je hodnost matice A rovna jejímu počtu řádků.
↑ Kondr:
Zobrazení "na" je pokud je matice regulární ?Podle mě ano, protože hodnost matice A je rovna počtu řádku v případě, že jsou řádky nezávislé.
To znamená, že abych ověřil, jestli je zobrazení prosté, tak transponuju matici A a, pomocí Gaussovy eliminace, upravím na horní trojúhelníkovou matici? Teď mě tak, napadá -> to znamená že pokud se bude jednat o zobrazení Rn -> Rm, kde n>m, tak se nemůže jednat o prosté zobrazení ?Díky moc za pomoc.

↑ kajbl:Transponovat není potřeba (hodnost se transponováním nemění). To s regularitou přece není pravda, matice ze zadání není regulární a přesto má hodnost rovnu počtu řádků.
↑ Kondr:
Pokud, ale nebudu transponovat, tak použitím Gausse zjistím,že řádky jsou nezávislé ne? a v tom případě, by se jednalo o prosté zobrazení a zároveň o zobrazení na.Mě prostě mate, proč je transponování zbytečné, chápu že transponováním se hodnost nemění, ale poté se už ztrácím v tom, že vyjde řádky vyjdou nezávislé a podle tvé poučky,by se tak mělo jednat o prosté zobrazení.
Pokud bude zobrazení z Rn -> Rm, kde n=> m, a zároveň se bude hodnost matice rovnat počtu řádků, tak se tedy jedná o zobrazení na?
U toho prostého zobrazení mě napadá odpověď taková, že pokud nebudu transponovat tak hodnost matice vyjde 3, a 3 se nerovná počtu sloupců (5), proto se nejedná o prosté zobrazení.
Prostě hodnost matice se musí rovnat počtu sloupců -> prosté zobrazení.
Promiň, já se radši desetkrát zeptám, v pondělí dělám zkoušku. Díky moc za pomoc.

↑ kajbl: Když je zobrazení
, tak pro n>m nemůže být prosté a pro n<m nemůže být na. S tím transponováním jsem to myslel tak, že když ověříš, že je hodnost matice 3, víš že i po transponování by ti vyšly tři nezávislé řádky, tzn. zbylé dva na nich musí být závislé.
Pokud bude zobrazení z
, kde n=> m, a zároveň se bude hodnost matice rovnat počtu řádků, tak se opravdu jedná o zobrazení na.

↑ kajbl: Zkus kouknout na wiki a projít fórum, už jsme tu toho s vlastními čísly řešili hodně. Kdyby byl nějaký konkrétní dotaz, tak ho pošli (do nového tématu).
Stránky: 1