Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2010 10:08

evissska
Zelenáč
Reputace:   

limita první derivace fukce a výpočet jednostranné derivace

Ahoj, mám dokazovat větu, která říká, že pokud je funkce f v bodě A zprava (ležícím v R) spojitá a existuje jednostranná (pro x jdoucí k A zprava) limita derivace f(x), tak existuje jednostranná derivace v bodě A zprava a rovná se té limitě derivace. Důkaz je mi celkem jasný, ale nevím, jak zdůvodnit, že když existuje jednostranná limita derivace pro x jdoucí k A zprava, tak tato derivace musí být vlastní na nějakém pravém prstencovém okolí bodu A. Poradil by mi někdo, jak toto zdůvodnit? Děkuju moc.

• (téma jako vyřešené označil(a) halogan)

#2 07. 02. 2010 11:20

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: limita první derivace fukce a výpočet jednostranné derivace

Je to vlastně jen taková otázka definic. Předpokládám, že máte zadefinované
$\mathcal{U}^{\varepsilon}(L) = \begin{cases} (L - \varepsilon,\, L + \varepsilon) & \text{pro } L \in \mathbb{R}\nl \(\frac{1}{\varepsilon},\, +\infty \) & \text{pro } L = +\infty \nl \(-\frac{1}{\varepsilon},\, -\infty \) & \text{pro } L = -\infty \nl \end{cases}$.
Všimni si, že ani v jednom z těch případů není nekonečno (plus ani mínus) prvkem těchto okolí. A protože výrok
$\lim_{x \to a} f(x) = L$
znamená, že pro předepsané epsilon okolí elka najdeme delta okolí áčka takové, že všechny funkční hodnoty na tom delta okolí padnou do daného epsilon okolí, tak na tom delta okolí nemůže být žádná hodnota nekonečno.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 07. 02. 2010 13:25

evissska
Zelenáč
Reputace:   

S tím samozřejmě souhlasím, akorát mi pořád není něco jasné. Vím, že v bodě a je fce f spojitá zprava, tedy lim f(x) pro x jdoucí k a zprava je rovna funkční hodnotě v bodě a. Nicméně já hlavně vím, že existuje limita f´(x) pro x jdoucí k a zprava (tedy limita derivace a o derivaci zatím nevím, zda je spojitá nebo ne, takže vlastně nevím ani nic o tom zda tato limita je vlastní nebo nevlastní, jen že existuje). A z toho mám vyvodit, že ta derivace musí být na (a, a+delta) vlastní a já nechápu jak....

#4 07. 02. 2010 15:18 — Editoval Olin (07. 02. 2010 15:19)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Ten předchozí příspěvek je psán víceméně obecně. Stačí ho však jen vztáhnout na derivaci - jestliže víme, že derivace má v nějakém bodě $a$ limitu $L$, pak je na nějakém okolí $\mathcal{P}^{\delta}(a)$ vlastní. Proč? Protože si zvolíme třeba $\varepsilon = 1$ a díky existenci limity najdeme takové $\delta$, aby bylo $f'(x) \in \mathcal{U}^1(L)$ pro $x \in \mathcal{P}^{\delta}(a)$. No a z toho už plyne, že na $\mathcal{P}^{\delta}(a)$ je ta derivace vlastní, jelikož tam hodnota derivace vždycky padne do $\mathcal{U}^1(L)$ a $\pm \infty \notin \mathcal{U}^1(L)$.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí