Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
našel jsem příklad:
Když z toho vyjádřím (d - diferenci), tak mi tam zbudou dvě neznámé - tedy parametr (a) a diference (d). Ale pořád nemohu přijít na to, jak ještě upravit, aby se mi ztratilo (d) a zůstalo (a). Když už něco vymyslím, tak mi tam vyjde 0=0, což jen potvrdí to, že jsem v podstatě vyjádřil, sice jinak, ale tu samou diferenci.
Nevěděl by někdo???
Diky :-)
Tym ze mas vyjadrene D a A si to mozes previest na 2 rovnice o dvoch neznamych, co sa da spocitat. Pozeram ze nemas zaadane velkostne poradie, tak treba mozno preverit aj pre d<1 aj pre d>1, neviem, nemam odskusane len dedukujem :)
Co naznacuje ze log(a-2) = d, z coho sa da vydedukovat, ze jeden z inych 2 clenov sa musi rovnat 0, kedze log 3 to byt nemoze, tak mozes vychadzat z rovnice
log2 (a*a - 4) = 0 co je prave vtedy ked a*a -4 = 1
Teraz som si uvedomil ze D moze byt zaroven najmensim clenom, takze mojim riesenim prides ajtak len na jednu moznost...
Pokusil jsem se to řešit. Bylo to nějak podezřele jednoduché, takže si tím nejsem až tak jistý :-)
Máme 3 členy aritmetické posloupnosti. Musí platit, že rozdíl (d) mezi 1., 2. a 2., 3. členem musí být stejný.

Z této soustavy mi vypadlo jediné řešení: a = 4
Jop, máš pravdu, vyšlo to tak (tedy ne podle oficiálních výsledků, které nemám, ale tím tvým postupem), ale jen by mě zajímalo, jestli je to chybný předpoklad, že to dosadím do nerce d<>0 a pak mi vyjde ten interval...
Stránky: 1