Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Y= x**2+x+1 / x**2-2x+1
Definičný obor- mne vyšlo R bez 1 , ale tak to vypada že som menovatel zle rozložil
na určenie asymptot Limita výrazu mi vyšlo k nekonečnu
Z prvej derivacie mi vyšli Rastuca na - nekonečno až 0 a klesajuca 0 až + nekonečno
Z druhej derivacie vyšla konvexna na intervale - nekon až 0 a konkavna od 0 po + nekonečno
a graf..ten som už ani neriešil...už ta sama druha derivacia bola dost o roznasobovani členov, no niečo tam nesedí lebo som z 10 bodov ziskal 2.
Vdaka za radu
↑ jancidubova:
Tu monotónnost nemáš dobře. Jak ti vyšla první derivace?
Pro jistotu přepíšu jak jsem to zadání pochopil:
je to tak?
↑ jancidubova:
, takze skutecne
. vice o vysetreni prubehu najdes na http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … orm=prubeh

↑ jancidubova:
prva derivacia mi vyšla 3x**2 -3 / (x**2-2x+1)**2
ale mam taky pocit že na pisomke mi to vyšlo inač, takže tam bol pes zakopany

↑ FailED:
ano všimol som si čosi som tam pobabral pri sčitovani a ja som to robil v tom roznasobenom tvare nie v x-1 na druhu ale to by vyšlo rovnako len by to bolo potom treba upravit čiže -1 predelovala intervaly klesajucost a rastucost funkcie
↑ jancidubova:
Koukám že ti tam jen vypadlo mínus, ještě bys to mohl zkrátit. A (to asi víš) znaménko se mění v -1 i v 1.

↑ FailED:
ano ano všimol som si to :) len škoda že pisomka je už napisana...

Druha derivacia- prvemu kroku rozumiem - zderivovalo sa to , ale tym naslednym upravam - kde sa stratil člen (x-1)**3 ?
ved ja by som to vykratil a v čitateli by mi už neostal žiaden kvadraticky člen a v menovateli len x-1 - ved logicky ked v čiteteli je na 2 a na 3 tiu a v menovateli na 6 tu , tak vobe neviem ako to dostali ...
Neumite kratit, kratit muzu jenom v soucinu
se neda zkratit na
nebo neco podobneho (jestli jsem dobre pochopil Vas postup). Musi se nejdriv v citateli vytknout (x-1)^2.
jestli jsem nepochopil jak to myslite, tak napiste presne, jake kroky byste s tim delal.

↑ kaja(z_hajovny):
ano vystihli ste to tak som to myslel presne ten tvar

↑ jancidubova:
ano ale stale neviem čo sa stalo s tym vyrazom na na " tretiu" ved tam sa to už dalej nederivovalo, len upravovalo , nie ? v prvom kroku sa všetko poderivovalo a dalej sa len upravovalo a neskor kratilo len ta uprava este pred kratenim je mne nejasna

↑ kaja(z_hajovny):
Ďakujem som bol ozaj ako s klapkami na očiach :)